KosovoVijesti

Još nije napravljen plan novih restrikcija struje, situacija se menja iz dana u dan

Na Kosovu već pet dana nema najavljenih restrikcija struje, a plan eventualnih isključenja još nije napravljen. Da li će biti novih isključenja zavisi od opeterećenja mreže, kao i od nove pomoći Albanije koja je najavljena, ali još nije definitivno dogovorena, prenosi Reporteri.

Premijer Albanije Edi Rama juče je najavio je da će sagledati mogućnosti da ponovo pomogne Kosovu po pitanju snabdjevanja električnom energijom, a portparol energetske korporacije Skender Bucolli kaže da Kosovo i Albanija razmenjuju struju kad god im zatreba.

Ipak, Bucolli nije precizirao da li postoji neki konkretan dogovor sa Albanijom o obezbjeđivanju električne energije koju bi Kosovo moglo da vrati u ljetnjoj sezoni.

Posljednju takvu odluku Vlada Albanije je usvojila 28. decembra kada je Kosovu obezbjedila 7.680 megavata električne energije koliko je im je bilo neophodno da građani provedu praznike bez struje. Ta količina bila je namenjena za potrošnju 31. decembra i 1. januara.

Od tada, kako navode, još nije bilo najavljenih isključenja električne energije, a ne zna se ni kada će ponovo doći do restrikcija.

Menadžer za odnose sa javnošću u operatoru prenosnog sisitema (KOSTT) Zhana Bajrami-Rama izjavila je da još nisu dali uputstva za ograničavanje potrošnje električne energije na Kosovu, ali, kako naglašava, to se može promeniti iz dana u dan.

“Programi ograničenja potrošnje mogu da variraju iz dana u dan u zavisnosti od opterećenja i snabdjevanja električnom energijom“, pojasnila je Bajrami-Rama.

Tokom jučerašnjeg dana, podsjećaju, počelo je poskupljenje struje na berzi, što će imati negativan uticaj na Kosovo, zbog nedostatka lokalne proizvodnje električne energije.

Cijena jednog megavata struje, prema podacima mađarske berze električne energije, 1. januara 2022. godine bila je 83 eura, dok je njena cijena danas udvostručena i dostigla preko 166 eura po megavatu.

Otežavajuća okolnost je što je Kosovo prinuđeno da uvozi velike količine struje još najmanje naredne dvije nedjelje, sve dok se blok elektrane “Kosovo B” ne vrati u proizvodnju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button