KosovoVijesti

Ženi sa Kosova prijeti deportacija iz Švicarske jer nije želela da nauči njemački

Švicarske vlasti odbile su da produže boravišnu dozvolu ženi sa Kosova koja godinama ne želi da nauči njemački jezik, a taj slučaj okončan je na Saveznom sudu sa sedištem u Lozani, prenosi Gazeta Express.  

U presudi objavljenoj juče, sudije su je “na svaki mogući način” obavjestile da se od nje očekuje da sprovede primjedbe iznete u ovom postupku, a da u protivnom može da očekuje neobnavljanje dozvole boravka i deportaciju.

U presudi, Savezni vrhovni sud naglašava važnost jezičke sposobnosti za integraciju u društvo.

“U tom pogledu, riječ je o značajnom javnom interesu koji je prepoznat i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u presudi.

Uprkos potpisanom sporazumu za integraciju i naknadnim ponovljenim zahtjevima Kancelarije za migracije u Argauu, žena, koja živi u Švicarskoj od decembra 2015. sa surpugom i sinom, upozorena je da još uvijek nije dala dokaz o poznavanju jezika. Prema Saveznom sudu, ona je “dosljedno” odbijala da učini bilo kakav pokušaj da nauči njemački”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button