InterviewVijesti

Španac koji je posjetio Goru: Posjetio je Restelicu i Mlike – INTERVIEW

Aleks (Alex), prvi Španac koji je posjetio region Gore, te sve to zabilježio video snimkom kojeg je objavio na svom YouTube kanalu.

Aleks (Alex) ima 30 godina, rođen je u Barseloni u Španiji. Kako navodi voli da putuje na mjesta bez gužve koja još uvek čuvaju svoj tradicionalni identitet. Voli upoznavati ljude i putovati po istočnim zemljama Evrope. Nevjerovatno je da na tako malom dijelu svijeta možemo pronaći toliko različitih kultura.

Aleks (Alex) je dosta poznat na društvenim mrežama. Na svom TikToku nalogu broji 18.5 hiljada pratioca.

Neki od njegovih videa na TikTok-u broje čak nevjerovatnih 2 miliona pregleda.

@sovieteando ? El almuerzo más BARATO de Europa, en Kosovo #Kosovo #conflictointernacional #politicainternacional #balcanes #comerbarato ♬ sonido original – sovieteando

Našoj redakciji su bili interesantni video snimci na kojima je snimao svoju posjetu i utiske o Gori.

Jedan video o posjeti Gore broji skoro 2.5 hiljada pregleda, dok drugi video broji skoro 1.5 hiljada pregleda.

On je kreator projekta “Sovieteando“, što je igra riječi na španskom, što u bukvalnom prijevodu znači “hodanje po sovjetskim zemljama“.

Naša redakcija je kontaktirala Alexa, gdje je njemu bilo veoma drago i pristao je da odgovori na kratka pitanja.

Odakle vam ideja da posjetite Kosovo, posebno područje Gore?
Volim da čitam i slušam teme vezane za međunarodne sukobe i politiku i zbog toga sam bio zainteresovan da posjetim Kosovo. Kasnije, kada sam odlučio da dođem na Kosovo, počeo sam da tražim informacije o regionu i našao sam da postoji manjina po imenu Goranci koji žive na jugoistoku zemlje. Nije bilo informacija na španskom, pa sam odlučio da ga posjetim i objasnim španskoj publici na vrlo jednostavan način.

Šta vam je prvo zapalo za oko kada ste stigli u Goru?
Bilo je veoma mirno i u isto vrijeme zaista prazno sa puno apuštenim kućama (u Mlike).

Kakav je bio vaš prvi utisak o Gori?
Bio sam zadivljen pejzažom, kao što kažem na snimku, to je bio pejzaž koji nisam video nigdje na Kosovu. Nakon što sam pojeo finu picu u Cafe “Ferrari” u Kruševu, otišao sam u Restelici, pejzaž mi je izgledao veoma slično kao u Kanadi. Tipičan planinski pejzaž. Zaista prelijepo.

Šta mislite o Gori?
Autentično, a ne turističko mjesto koje i dalje drži svoje korijene. Još uvijek ima suštinu i duh od prije mnogo godina i volim to vidjeti kada putujem. Ne volim da jedem u McDonald’s restoranu i da vidim veoma popularan trg među turistima u gradu, volim da vidim ono što sam video u Gori.

Kako ti se dopala Gora?
Zaista mi se jako sviđa. Moje najbolje jednodnevno putovanje tokom mog boravka na Kosovu. Kada sam se vozio nazad u Prištinu bio sam zadovoljan svojim odrađenim „poslom“, bilo je zabavno sa lokalnim stanovništvom.

Kako su vam se svidjeli ljudi u Gori?
Skromni, gostoljubivi i veoma dobri.

Zašto baš Mlike?
Bilo je to prvo selo nakon Dragaša, gledao sam slike na internetu i zavoleo sam seosko-autentičnu atmosferu. Na kraju dana pomislio sam, vau, sva sela su ruralno-autentična atmosfera. Međutim, posjeta Mljikama je bila zaista zanimljiva jer sam vidio kako mladi Goranci uče u školi i znao sam više o tome, razgovarajući sa tamošnjim profesorom engleskog.

Da li ste znali da je u Mljikama podignuta prva džamija na Balkanu?
Ne, to mi niko nije rekao. Šteta što to ranije nisam znao!

Zašto baš Restelica?
Turski vojnik u Dragašu mi je preporučio da odem tamo kako bih pronašao Gorance. I sviđalo mi se to bio posljednji grad prije Makedonije.

Odakle ti ideja da pričaš Ruski?
Na kraju sam shvatio da Goranci govore srpski jezik i srpski je zaista sličan ruskom, pa sam sa ljudima koji nisu govorili italijanski ili engleski pokušao da komuniciram sa njima na ruskom i bilo je uspješno.

Kada ste stigli u Goru, da li ste se pitali gdje sam ja to došao?
Nikako, mnogo sam uživao u svom iskustvu. Možda sam se malo uplašio u Restelici kada je neki čovjek vikao na mene, ali na kraju je postao moj prijatelj.

Da li ste želeli ostati duže u Gori?
Da, naravno, nažalost, imao sam samo nekoliko dana za snimanje u Prištini, Mitrovici i Gori i nisam imao vremena. Posjetio sam Goru posljednjeg dana, a sutradan sam krenuo za Skoplje. Čovjek koji mi je pjevao me je pozvao da prenoćim u njegovoj kući (VOLIO BIH TO), ali sam morao da vratim iznajmljeni automobil i da odem rano sljedećeg jutra.

Hoćete li se ikada vratiti u Goru?
Dobio sam puno poruka od Goranaca koji su mi preporučili da idem tokom ljeta, kada su proslave i vjenčanja, pa se možda vratim jednog dana.

Kako vam se svidjela pjesma koju su vam otpjevali?
Bilo je stvarno lijepo, volim znati i slušati domaću narodnu muziku.

Šta vam se najviše dopalo na Gori?
Gostoljubivost i ljubaznost ljudi. Kad putuješ, najljepše je poznavati ljude, takve sam i upoznao u Gori. Čak su mi i otpjevali pesmu! Bilo je odlično!

PRATITE ALEXOV RAD NA: TikTokuInstagramu i YouTube kanalu


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
kosovo-press.info

Više iz rubrike

Back to top button