KosovoVijesti

Na Kosovu bez stabilizacije energetskog sistema do 20. januara

Elektroenergetski sistem na Kosovu je pred kolapsom. Aktuelne vlasti u Prištini, kako bi ga izbjegle, pribjegle su višesatnim dnevnim restrikcijama struje. Evropske mreže su upozorile da će KEK potpuno isključiti ukoliko ne stabilizuje sistem.

Kako je jedan od dva bloka termoelektrane “Kosovo B” u Obiliću van stroja, drugog riješenja za stabilizaciju sistema nije bilo osim da se pređe na stanje višesatnih redukcija, čime je elektroenergetski sistem vraćen u vrijeme od prije dvije decenije, u prve godine nakon oružanih sukoba na Kosovu.

U Prištini otkrivaju da je nekoliko faktora koji su doveli do trenutne situacije.

Ministarka privrede u Prištini Artane Rizvanolli najavila je povećanje potrošnje energije kod građana, pad bloka elektrane “Kosovo B”, optužujući istovremeno vlasti u Srbiji za blokadu dalekovoda, uzrokujući devijacije na mreži.

Direktor elektroenergetske korporacije (KEK) u Prištini Nagip Krasniqi najavio je da blok “B2” neće biti vraćen u sistem najmanje do 20. januara sljedeće godine.

“Ovi problemi potiču i od zavisnosti energetskog sektora od inostranstva. Nivo proizvodnje KEK-a je smanjen. Što više KEK proizvodi energiju, to smo manje zavisni od uvoza i cijena. Imamo nizak nivo proizvodnje, jer je blok ‘B2’ pao i još nije aktiviran. To je faktor”, rekla je Rizvanolli prištinskim medijima.

Drugi faktor, prema njenim riječima, su energetska kriza u Evropi i ograničenje gasa iz Rusije.

“Cijene na međunarodnim berzama porasle su na rekordnom nivou. Ovo je drugi faktor. Proizvodnja energije u Evropi nije porasla, već se smanjila. Ovi nedostaci uzrokuju da se evidentiraju rekordne cijene. Situacija u Evropi se dodatno pogoršala, a kao rezultat toga, pogoršala se i kod nas. U nekim zemljama temperature su pale ispod nule. Francuska, koja je najveći izvoznik energije, smanjila je proizvodnju”, rekla je Rizvanolli, pomenuvši i povećanje potrošnje, koja je za posljednja dva dana uvećana za 14 odsto.

Uvedene restrikcije zamišljene su po sistemu ‘dva sata bez struje – osam sati sa strujom’.

Međutim, u praksi isključenja struje su i duža: traju do tri sata, a potrošači se selektivno nakon četiri sata sa strujom, ponovo na najmanje dva sata isključuju iz sistema.

Rizvanolli je pozvala građane da nađu druge alternative za grejanje, kako bi uštedeli struju.

“Ranije su me pitali čime da se zagrejemo. Neki nemaju druge opcije, drugi imaju druge opcije, postoje drugi oblici uštede energije, ili racionalizacijom korišćenjem više energije noću nego tokom dana”, navela je.

Za energetsku krizu na Kosovu, ona tvrdi da je kriv i Beograd koji, rekla je, blokira dalekovode i time stvara opterećenja u energetskom sistemu u drugim zemljama, poput Sjeverne Makedonije i Albanije.

“Srbija je blokirala energetsku liniju između nas. To nije nešto novo, ali u ovakvoj kriznoj situaciji dodatno otežava situaciju. Ovo uzrokuje opterećenje mreže u drugim zemljama, kao što su Sjeverna Makedonija i Albanija, koje su već u krizi. Još više smo ograničeni na kupovinu energije, često nemamo izbora osim da kupujemo po visokim cijenama”, kazala je Rizvanolli.

Izvršni direktor elektroprenosne mreže (KOSTT) Kadri Kadriu precizirao je da postoji rizik da redukcije struje budu i češće, ako trenutni plan ne donese stabilizaciju sistema.

“Uštedeli smo oko 150 megavata, ali ovaj plan neće biti dovoljan. Trenutno je razlika između proizvodnje i uvoza izuzetno velika. U normalnim uslovima to ne bi bio problem, ali je povećanje cijena na međunarodnom tržištu pogoršalo situaciju”, rekao je Kadriu.

Naveo je, takođe, da su smanjenja energije neophodna da bi se održao integritet energetskog sistema i kako ih ENSOI ne bi kažnjavao.

Objasnio je da proteklih godina na Kosovu nije bilo tako velike potrošnje električne energije i da su “zbog jeftine struje ove godine građani počeli da je koriste za grejanje”.

Za nestanak električne energije u nekim djelovima Kosova koje su duže od dva sata, Kadriu je naglasio da veće redukcije mogu biti vezane i za tehničke kvarove.

KEK trenutno ima u funkciji tri bloka elektrane “Kosovo A”, dok je u elektrani “Kosovo B” u funkciji samo jedan blok.

“U elektrani ‘Kosovo B’ radi samo blok ‘B1’, na bloku ‘B2’ imamo kvar, koji je još uvek u toku i preduzimamo mjere da ga vratimo u rad što prije. Očekujemo da će negde 20. januara ovaj blok biti vraćen u rad”, rekao je direktor KEK-a Nagip Krasniqi koji, međutim, nije mogao da garantuje da kriza neće da potraje i posle 20. januara 2022. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button