SvijetVijesti

Optuženom sa Kosova prijeti zatvor i deportacija iz Švicarske zbog pljačke

Među šestoro optuženih za pljačku benzinske pumpe i dvije banke u Švicarskoj, njih petoro su sa Kosova, a jednom od njih, koga je tužilac označio kao vođu te bande, sudi se pred Krivičnim sudom u Lucernu i prijeti mu kazna od sedam godina zatvora i deportacija, prenosi Gazeta Express.

Kako navodi taj medij, 33-godišnjak je uhapšen u avgustu 2018. i zadržan je 50 dana u pritvoru, a tereti se za saučesništvo u razbojništvu, krađi i razbojništvo u pokušaju.

Priznaje većinu optužbi, ali poriče umješanost u pljačku banke u maju 2018, prenosi švicarski portal “Albinfo”.

Optuženi je o proterivanju iz Švicarske na deset godina rekao da je Švicarska njegov dom i da mu je žao zbog onoga što je uradio, a njegov advokat je naveo da je njegov klijent “više Švicarac od mnogih drugih Švicaraca“ i da “nema nikakve veze sa Kosovom”, te traži oslobađajuću presudu u slučaju pljačke banke. 

Za ostala krivična djela predviđena je kazna od četiri godine. 

Njegovim saučesnicima, četvorici sa Kosova i jednom Italijanu, trebalo bi da se sudi u oktobru. 

U međuvremenu, doneta je sudska presuda za Italijana koji je umješan u pljačku, ali ona nije konačna. Osuđen je na pet godina zatvora, njegov zahtjev za puštanje iz zatvora je odbijen, a on je jedini od osumnjičenih koji je već u pritvoru, piše list Lucern Zeitung.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button