KosovoVijesti

Djeca na Kosovu od 6. do 7. razreda najviše pogođena vršnjačkim nasiljem

Pojam maloljetničke delikvencije je ponašanje maloljetnika suprotno pisanim i nepisanim društvenim normama, uključujući i sociopatološke pojave kod djece. Ova pojava nije karakteristična samo kod maloljetnih osoba, već se manifestuje i kod odraslih.

Kapetan Nilgyn Kosova, načelnik sektora za prevenciju maloljetničke delinkvencije u školama rekao je za Radio Kosova da u saradnji sa upravama obrazovanja realizuju projekat prevencije maltretiranja u školama.

„U većini slučajeva to je psihičko nasilje, a identifikovanje i posljedice maltretiranja mogu da objasne psiholozi“, rekao je on.

On dalje objašnjava da je projekat prevencije maltretiranja distribuiran u svim regionalnim upravama za obrazovanje i da se sprovodi širom Kosova.

Rekao je i to da su vršnjačkim nasiljem najviše pogođeni učenici 6. i 7. razreda, dok su srednjoškolci najviše izloženi upotrebi opojnih droga.

„Ove prevencije se vrše u školama i oko njih uz prisustvo policajaca u civilu, a u nekim slučajevima policija sprovodi i akcije, kako bi se ove pojave sprečile“, navodi on.

Psiholog Gentiana Kuci Tishukaj, kaže da je maltretiranje veoma uznemirujuća pojava i da djeca koja maltretiraju (druge) pokazuju i elemente nasilja koja čak mogu dovesti i do premlaćivanja.

„To je psihološki fenomen koji se od nedavno pojavio u školama, a samo maltretiranje direktno utiče na emocionalno i psihičko stanje djece. A kao zaštitu od svega toga, deca mogu početi da koriste narkotike“, rekla je.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke tehnologije i inovacija, tokom školske 2019/2020. godine prijavljeno je 18 slučajeva nasilja u školama. Dok su godinu dana ranije prijavljena 22 slučaja nasilja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kossev / Zeri

Više iz rubrike

Back to top button