KosovoVijesti

Danska iznajmljuje zatvorska mjesta na Kosovu

U 2020. godini, približno 350 zatvorenika u danskim zatvorima trebalo je biti protjerano na kraju odslužene kazne.

Danska će iznajmiti zatvorske ćelije na Kosovu gdje će poslati 300 zatvorenika, saopćila je danska Vlada, predstavljajući novi plan za zaustavljanje prenatrpanosti zatvora, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Projektom je planirano “iznajmiti 300 zatvorskih mjesta na Kosovu” kako bi se stranci osuđeni na deportaciju poslali u Dansku nakon izdržane kazne, navedeno je u saopćenju Ministarstva pravde.

U 2020. godini, približno 350 zatvorenika u danskim zatvorima trebalo je biti protjerano na kraju odslužene kazne. Projektom je planirano i povećanje kapaciteta danskog zatvorskog sistema za 326 mjesta od 2022. do 2025. godine.

Manjak čuvara

Od 2015. godine, broj zatvorenika u Danskoj je porastao za 19 posto, na više od 4.000 ljudi početkom 2021. godine, što predstavlja stopu popunjenosti iznad 100 procenata.

U istom periodu, broj čuvara je opao za 18 posto u državi od 5,8 miliona stanovnika, poznatoj po otvorenim zatvorima rezerviranim za zatvorenike koji služe kazne manje od pet godina.

Na Kosovu je 2020., prema podacima Svjetske zatvorske statistike (VPB), koju sastavlja britanski Istraživački institut za krivičnu i pravosudnu politiku, 1.642 osoba bilo u zatvorima, sa stopom popunjenosti od 97 posto.

Norveška i Belgija su već ranije iznajmljivale ćelije u Nizozemskoj gdje su slale zatvorenike.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button