KosovoVijesti

Skupština usvojila Nacrt zakona o slanju pripadnika KBS u inostranstvo

Skupština Kosova je sa 68 glasova za, usvojila u drugom čitanju, Nacrt zakona o upućivanju Bezbjednosnih snaga Kosova u inostranstvo, prenosi Reporteri.

Sve političke stranke u Skupštini Kosova dale su podršku nacrtu zakona.

Poslanik PDK Hysen Berisha, rekao je da će njegova stranka podržati nacrt zakona, ali uz poziv na opreznost u vezi sa izjavama o umješanosti KBS u različite međunarodne operacije.

„Moramo biti oprezni u pogledu izjava o učešću KBS u različitim međunarodnim operacijama na osnovu operativnih sposobnosti koje imamo. Mislim da ovaj zakon zaslužuje da bude donesen jer intenzivira ulogu vojske u spoljnoj politici zemlje, ulogu koja će natjerati Kosovo da se svrsta u red država koje podržavaju svjetski mir i nikada ne prevazilaze naše operativne mogućnosti“, rekao je Berisha.

I šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri, pozivajući se na izjavu premijera Kosova o slanju KBS u Ukrajinu, složio se da treba oprezno davati izjave na tu temu.

“On je to tačno rekao, ‘šta god NATO smatra potrebnim, mi smo naravno spremni’, ali ono što mi kao parlamentarna grupa želimo da pokrenemo na ovu temu je da pre nego što vidimo šta NATO predviđa i da NATO za KBS stvori uslove za našu vojsku u NATO“, rekao je Tahiri.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da je učešće u međunarodnim operacijama od velikog značaja za ulazak KBS u NATO.

„Što se tiče učešća u međunarodnim operacijama, ovo ima veliki značaj za ulazak u NATO, jer je to faza koju su mnoge druge zemlje prije nas prošle i učestvovale u međunarodnim operacijama. Vojna diplomatija ima veliki uticaj ne samo na snagu, izgradnju kapaciteta, već i na međusobnu povezanost partnerstva sa zemljama NATO i partnerskim zemljama, jer je tu vojno partnerstvo kroz učešće u međunarodnim operacijama. Što se tiče puta ka NATO, mi smo u procesu, ispunjavamo sve kapacitete, imamo plan tranzicije i ispunjavamo ga u saradnji sa našim partnerima. Veliki uticaj Kosova u vojnoj diplomatiji ali i u učešću mira u inostranstvu, jer mi više nismo samo potrošači bezbjednosti već i izvozimo bezbjednost u inostranstvo“, rekao je Mehaj.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button