KosovoVijesti

Kosovo u ovoj godini izvezlo robu u vrijednosti od 700 miliona eura

Prvi put u historiji Kosova izvoz proizvoda dostići će vrijednost od oko 700 miliona eura, što je za oko 65 odsto više nego prošle godine, piše Koha.

Kako ekonomisti smatraju, do porasta izvoza došlo je do poremećaja u lancu snabdjevanja, zbog čega traže od Vlade da napravi plan intervencije za proizvodna preduzeća u slučaju da poskupi struja.

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavilleci kaže da je Kosovo od januara do novembra prošle godine izvezlo robu u vrijednosti od 394 miliona eura, dok je u istom periodu ove godine izvezla robu u vrijednosti od 651 milion eura.

“Povećanje u odnosu na prošlu godinu je 256 miliona eura, u procentima za oko 65 odsto“, rekao je on.

Proizvodi koji se najviše izvoze su namještaj i bezalkoholna pića, ali i proizvodi od čelika i gvožđa.

Prema rečima Stavillecija zemlje u koje se najviše izvozi su zemlje regiona, ali i druga međunarodna tržišta.

“Imamo veliki porast i u SAD“, rekao je on.

Predsjednik Američke privredne komore na Kosovu Arijan Zeka kaže da je do tog porasta došlo zbog pandemije koronavirusa, zbog poremećaja u snabdjevanju sa azijskog tržišta nastalog zbog sukoba SAD, EU i Kine.

Međutim, Zeka smatra da bi ovo povećanje moglo da se poremeti zbog energetske krize, zbog čega je od Vlade Kosova zatražio plan intervencije.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosovo je tokom oktobra izvezlo robu u vrijednosti od 72,6 miliona eura, a uvezlo robu u vrijednosti od 428,5 milionaa eura.

Izvoz Kosova u zemlje EU iznosio je 22,8 miliona eura, ili oko 31,4 odsto ukupnog izvoza, uz povećanje od 39,7 odsto. 

Glavni partneri za izvoz robe u EU bile su Njemačka sa 9,4 odsto, Italija sa 6 i Holandija sa 2,7 odsto.

U oktobru 2021. godine, izvoz Kosova u zemlje CEFTA iznosio je 24,1 milion eura, ili 33,2 odsto ukupnog izvoza, uz povećanje od 19,2 odsto. Glavni izvozni partneri iz zemalja CEFTA bili su Albanija (12,2 odsto), Sjeverna Makedonija (10,8 odsto), Srbija (5,1 odsto) i Crna Gora (4,0 odsto).

Zemlje sa najvećim učešćem u uvozu bile su Srbija (7,3 odsto), Albanija (6,3 odsto) i Sjeverna Makedonija (5,6 odsto).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button