RegionVijesti

Uhapšeno devet bivših pripadnika Vojske RS, osumnjičenih za ratne zločine

Uhapšeni se sumnjiče za zločin protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima na području Bosanskog Novog.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uhapsili su devet osoba na području Bosanskog Novog.

Osobe lišene slobode sumnjiče se za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Zločini u logoru

Osobe koje su pod istragom Tužiteljstva BiH osumnjičene su da su kao pripadnici vojne policije Vojske Republike Srpske počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Bosanskog Novog 1992. godine.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, radi se o ubistvima više osoba, nezakonitom zatočenju i zločinima nad više stotina osoba u logoru Vatrogasni dom.

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button