KORONAVIRUSVijesti

WHO: Omikron varijanta korone predstavlja visok globalni rizik

Svjetska zdravstvena organizacija u ponedjeljak je upozorila da će se omikron varijanta koronavirusa vjerovatno dalje širiti, što predstavlja “veoma visok” globalni rizik.

“S obzirom na mutacije koje mogu dati potencijal gubljenja imuniteta i moguću prednost u prenosivosti, vjerovatnoća potencijalnog daljnjeg širenja omikrona na globalnom nivou je velika”, naveli su iz WHO-a u svojoj procjeni rizika u ponedjeljak u tehničkom izvještaju za svoje 194 zemlje članice.

U zavisnosti od ovih karakteristika, moglo bi doći do budućih porasta zaraze covida-19, što bi moglo imati teške posljedice.

U svom izvještaju WHO navodi da je riječ o veoma divergentnoj varijanti s velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane s potencijalnim gubitkom imuniteta i većom prenosivosti.

Međutim, u vezi s ovom varijantom i dalje postoje znatne neizvjesnosti i nepoznanice. Prije svega, stručnjaci još ne znaju koliko je varijanta prenosiva i jesu li neka povećanja povezana s gubitkom imuniteta, intrinzičnom povećanom prenosivosti ili oboje.

Drugo, postoji nesigurnost u vezi s tim koliko dobro vakcine štite od infekcije omikronom, prenosa i kliničkih bolesti različitog stepena ozbiljnosti i smrti. I treće, postoji nesigurnost u vezi s tim da li varijanta ima drugačiji profil ozbiljnosti.

WHO je saopćio da će trebati sedmice da se shvati kako ova varijanta može utjecati na dijagnostiku, terapiju i vakcine. Međutim, preliminarni dokazi sugeriraju da soj ima povećan rizik od ponovne infekcije.

Rani podaci sugeriraju da se varijanta širi u Južnoj Africi brže nego prethodne varijante i da bi varijanta mogla pokrenuti novi val infekcija.

Predsjednica Južnoafričkog medicinskog udruženja Angelique Coetzee ranije je izjavila da nova varijanta koronavirusa poznata kao omikron varijanta rezultira blagom bolešću bez izraženih simptoma.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix

Više iz rubrike

Back to top button