KosovoVijesti

Građani Prištine podržavaju mjere za srpske proizvode, ali ih ipak kupuju

Trgovinske radnje u Prištini dobro su snabdjevene srpskim proizvodima, iako je taksa od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koju je prije tri godine uvela Haradinajeva vlada, uticala je da mnoge srpske prozvode na rafovima u radnjama zamjene proizvodi sa Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Albanci iz Prištine sa kojima je ekipa portala KosovoOnline razgovarala odobravaju najavu Vlade Kosova o uvođenju mjera na uvoz konditorskih proizvoda iz Srbije.

“Trudim se da budem opreznija i da ne kupujem srpske proizvode, jer ovdje ne postoji ni kontrola proizvoda, tako da se plašim. Ponekada se desi da ne znam čiji je proizvod”, kazala je stanovnica Prištine.

Penzioner Ismet Namani kaže da koristi neke srpske proizvode, ali i da mnoge i ne prepoznaje ko ih proizvodi.

“U Briselu znaju šta su jedni drugima obećali. Šta je obećala Srbija, a šta Kosovo. Međutim kada ti jedeš meso, zašto bih ja supu, ako ja jedem meso moraš i ti. Najbolje je da se ekonomski razumeju, ali reciprocitet neka bude. Ako njih košta više neka košta i nas, ako je i njima manje neka bude i nama manje”, kazao je Namani.

I Hasim Paqjaqa smatra da su mjere neophodne ukoliko Kosovo ima blokadu iz Srbije. Za srpske proizvode kaže da su dobrog kvaliteta.

“Jeste, kvalitetni su proizvodi, ali nije u redu da na primjer mi uvezemo 300 do 400 miliona eura robe iz Srbije, a izvezemo 30 do 40 miliona prema Srbiji. To nije dobro i pošteno”, kazao je Paqjaqa.

Prodavnice u Bošnjačkoj mahali prepune srpskih proizvoda

U hipermarketu multietničkom naselju Bošnjačka mahala u Sjevernoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac, na rafovima se nalazi gotovo 70 odsto srpskih proizvoda, a ono što se ekipa portala moogla uvjeriti je da su pojedini od njih, poput eurokrema, određenih vrsta čokolade i keksova ponuđeni čak i po akcijskim cijenama.

Za razliku od Bošnjačke mahale i prodavnica u ovom dijelu Sjeverne Mitrovice, u trgovima u centru grada, nalaze se u velikoj većini proizvodi koji su proizvedeni u Srbiji.

Vlasnici ovih trgovima nisu željeli javno da kažu šta misle o najavi novih taksi na proizvode iz Srbije, ali kažu da su se snalazili i kupcima obezbjeđivali tražene proizvode i kada su na snazi bile takse od 100 odsto na sve srpske proizvode.

Predsjednik Privrednika sa Kosova Radoš Petrović rekao je za Kosovo onlajn da je najava novih taksi na konditorske proizvode iz Srbije, nastavak akcija Vlade Kosova na sve što je srpsko.

„Poslije ukidanja katastrofalnih taksi na proizvode iz Srbije, roba srpskog porijekla je ponovo zauzela vodeće mjesto na policama supermarketa zbog daleko najboljeg kvaliteta i cijena. Kao i prije taksi postala je najtrazenija na prostoru Kosova. Međutim, kao i sve što je srpsko i to je zasmetalo albanskim ekstremistima koji su odmah najavili da će da zabrane i stave namete na tu robu. Vidjeli smo nedavno i upade Rosu jedinica u magacine sa prehrambenom robom na sjeveru, tako da ovo vidim kao nastavak tih akcija koje su usmjerene protiv svega što je srpsko“, rekao je Petrović.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button