KORONAVIRUSRegionVijesti

BiH treća na svijetu po smrtnosti od koronavirusa

Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nalaze se među prvih pet zemalja svijeta po broju smrtnih slučajeva na milion stanovnika od posljedica zaraze koronavirusom

Zemlje Balkana su među prvih pet po broju smrtnih slučajeva od COVID-19 na milion stanovnika, prema podacima portala “Worldometer”, javlja Anadolu Agency (AA).

S 5.974 smrtnih slučajeva na milion stnovnika, Peru je na vrhu liste, a slijede Bugarska s 3.903, Bosna i Hercegovina s 3.745, Crna Gora 3.545 i Sjeverna Makedonija s 3.536 smrtnih slučajeva.

Vlasti ovih zemalja nedavno su podigle kapacitete bolnica i uvele nove mjere protiv širenja zaraze koronavisurom, jer je četvrti talas pandemije pogodio regiju.

Stručnjaci smatraju da su niske stope vakcinacije među glavnim uzrocima visoke stope smrtnosti.

Bugarska, članica Evropske unije, s 24,17 posto ima najnižu stopu vakcinisanih protiv COVID-19 i rekordan broj od 310 smrtnih slučajeva dnevno. Bugarska je dosad zabilježila gotovo 666.000 slučajeva koronavirusa i oko 27.000 smrtnih slučajeva, uz oko 3.000 infekcija i 164 smrtna slučaja u jednom danu. Više od 90 posto hospitaliziranih pacijenata u zemlji nije vakcinisano.

Bosna i Hercegovina ima stopu vakcinisanih od 22 posto, a Sjeverna Makedonija 37,7 posto, dok Hrvatska ima 51,4 posto i Crna Gora 82 posto.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Fokus

Više iz rubrike

Back to top button