SvijetVijesti

Sin Moamera Gadafija potvrdio kandidaturu za predsjednika Libije

Seif al-Islam, sin bivšeg dugogodišnjeg čelnika Libije Moamera Gadafija, jučer je potvrdio kandidaturu za predsjednika Libije.

Kandidaturu je potvrdio u gradu Sabha, koji se nalazi na jugu zemlje i 650 kilometara je udaljen od glavnog grada Tripolija. Međunarodni krivični sud (ICC) ga tereti za zločine protiv čovječnosti iz 2011. godine.

Borci protiv 40-godišnjeg Gadafijevog režima su navedene godine uhvatili Seifa al-Islama. Pobunu protiv režima podržale su i članice NATO-a. Gadafi je tada ubijen, a onda je uslijedio građanski rat.

Njegov 49-godišnji sin, koji je doktorirao na prestižnoj Školi ekonomije u Londonu, je u videoobraćanju povodom kandidature poručio da će “Bog odlučiti koji je to pravi put za Libiju”. Ovo je bilo prvi put da se pojavi u javnosti nakon nekoliko godina.

Seif al-Islam je tokom pobune smatran potencijalnim reformatorom režima koji je uspostavio njegov otac. U junu 2017. pušten je iz pritvora u kojem je bio pet godina. U julu ove godine je u ekskluzivnom intervjuu za list New York Times izjavio da razmatra da se kandiduje za predsjednika. Njegova kandidatura je u podijeljenoj Libiji ocijenjena kontroverznom.

Za očekivati je da će njegova kampanja biti zasnovana na pitanjima na kojima su političke stranke bile neuspješne. Parlamentarac Abdel-Rahman el-Swahili je poručio da bi Seif al Islam trebao biti procesuiran, a ne da bude kandidat za predsjednika.

Gadafi je imao osmero djece, a za većinu njih je agencija Associated Press (AP) navela da su imala značajnu ulogu u Libiji. Sin Muatassim je ubijen kada i sam Moamer. Sinovi Seif al-Arab i Khamis su ranije ubijeni. Al-Saadi je u septembru ove godine pušten iz pritvora u Tripoliju u kojem je bio sedam godina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button