KosovoVijesti

Posmatrači EU: Premijer i ministri u kampanji, pominje se i kupovina glasova

U preliminarnom izvještaju Izborne posmatračke misije EU (EU EOM) o drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu konstatovane su pojedine kontroverze, poput toga da su mnogim skupovima u kampanji prisustvovali premijer Albin Kurti i njegovi ministri, navodi Lajmi.

U izvještaju koji je sačinjen prije završetka cijelokupnog izbornog procesa, izneta su dosadašnja zapažanja, a kasnije će se objaviti i konačan izveštaj koji će sadržati cijelokupnu analizu i preporuke za izborne reforme.

„Kandidati Pokreta Samoopredjeljenje su se predstavili kao fasilitatori ili garanti sredstava i projekata finansiranih iz centralnog budžeta. Ovu poruku ponovili su premijer, ministri i poslanici Pokreta Samoopredjeljenje“, navodi se u izvještaju.

U izveštaju se kritikuje i odluka Vlade o povećanju penzija za 100 eura tokom novembra i decembra.

„Također, između dva kruga, Vlada je najavila privremeno povećanje socijalnih davanja za novembar i decembar 2021. Vlada je pristupila ovim mjerama u okviru paketa za ekonomski oporavak, odobrenog u junu 2021. Vrijeme donošenja te odluke je suprotno dobroj međunarodnoj praksi”, kaže se u izvještaju.

Mnogi sagovornici Posmatračke misije EU, kako se dodaje, izrazili su zabrinutost da te mjere predstavljaju indirektnu kupovinu glasova i zloupotrebu državnih resursa od strane vladajuće stranke. Takođe se pominje i kršenje izborne tišine od strane premijera Kurtija.

“Naime na dan izborne tišine, premijer je posjetio najmanje dve opštine (Đakovica i Podujevo) kako bi se javno sastao sa kandidatima Pokreta Samoopredjeljenje“, dodaje se u izvještaju.

U preliminarnom izvještaju posmatračke misije EU kritikuje se i nepoštovanje antikovid mjera i navodi da je na pojedinim skupovima bilo više od 500 učesnika.

„Kampanja se intenzivirala dvije nedjelje prije dana izbora sa većim sastancima. EU EOM je posmatrala 42 predizborna skupa, uključujući neke sa više od 500 učesnika, organizovane u posljednjim danima kampanje.  Skupovi su održavani u prazničnoj atmosferi, uglavnom ignorišući mjere protiv kovida“, navodi se u izveštaju.

Posmatrači EU pozitivno su ocijenili glasanje i prebrojavanje glasanje na lokalnim izborima.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button