KosovoVijesti

Veseli: Zahtjevi za vizu građane Kosova koštaju i po 200 eura, bez garancije da će je dobiti

Kosovo je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja nema viznu liberalizaciju, a građani Kosova za usluge u ambasadama moraju da plate iznos od 200 eura, bez garancije da će dobiti vizu za putovanje u Njemačku ili Švicarsku, prenosi Lajmi.

Lulzim Veseli, vlasnik turističke agencije “Luli Travel” u Skenderaju, kaže da je interesovanje građana da zakažu termin u ambasadama Njemačke i Švicarske izuzetno veliko. Prema njegovim riječima, građanin plaća preko 200 eura usluge prijave i sređivanja dokumenata za putovanje u Nemačku, a zahtjev za Švicarsku vizu je još skuplji.

Veseli ističe da se prijave u većini slučajeva odbijaju, a građani se žale turističkim agencijama.

“Nakon negativnog odgovora za vizu, građanima se ne vraća novac za usluge, osim za zdravstveno osiguranje. Dolaze nam i žale se“, rekao je on.

Vizna liberalizacija se obećava Kosovu od 2011. godine. U međuvremenu, Evropska komisija je 2018. godine smatrala da je Kosovo ispunilo sve kriterijume i preporučila državama članicama EU ukidanje viznog režima.

Liberalizacija je izglasana i u Evropskom parlamentu, ali je konačna odluka ostala na Savjetu ministara EU, piše Lajmi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button