SvijetVijesti

Turski “ubica dronova” uspješno obavio prvi let, pogledajte snimke s vojnog poligona…

Novi turski odbrambeni proizvod poznat kao “ubica dronova” uspješno je obavio prvi let, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj proizvod, poznat kao Fedai, razvijen je za neutralizaciju borbenih dronova i bespilotnih letjelica (UAV).

Model je izložen na sajmu odbrane i hibridnog vazduhoplovstva “SAHA EXPO”, velikog turskog odbrambenog događaja koji je počeo u srijedu u Istanbulu.

Na četvorodnevnoj izložbi prikazani su turski odbrambeni proizvodi, uključujući bespilotne letjelice, oružje, radarski sistemi i kopnena i pomorska vozila.

Guray Ali Canli, šef kompanije Transvaro, koja proizvodi Fedai, rekao je da je prvi let obavljen u oktobru.

Naglasio je da postoji velika inozemna potražnja za ovim proizvodom i da se pripremaju da joj udovolje.

Prvih 10 primjeraka “ubica dronova”, napravljenih od ugljenika, proizvedeno je masovnom proizvodnjom, rekao je Canli.

Firma je za proizvod pripremila koncept od pet vozila, uključujući jedno vozilo za kontrolni sistem, drugo za radar, termalnu kameru i ometač i tri vozila za višecijevne bacače.

Firma je razvila dva tipa proizvoda, Fedai 101 i Fedai 102, a posljednji je proizveden na zahtjev jedne države jugoistočne Azije, i može letjeti na visini od 5.000 metara.

Fedai 102 je duži i teži od 101, ali ima više kapaciteta leta i eksplozivnog materijala, pojasnio je Canli.

“U stvari, kupci vide Fedai kao sistem protivvazdušne odbrane na malim visinama, a ne samo kao ubicu dronova”, dodao je.

Također je naglasio da je proizvod opremljen kamerom, lidarom i termalnom kamerom.

“To je 100 posto ugljenik, karakteristika koja je jedinstvena u svijetu”, dodao je Calni, koji je objasnio da se anti-dron trenutno može lansirati iz višecijevnog bacača i lansera i da se radi na verziji lansiranja s ramena koja ne zahtijeva radarski sistem za operacije kratkog dometa.

“Fedai će uskoro biti jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda turske odbrambene industrije”, rekao je Canli, ističući da se isporuke Fedaija očekuju početkom sljedeće godine, u januara i februaru.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
saff.ba

Više iz rubrike

Back to top button