RegionVijesti

The Times: Zapad priprema sankcije kako bi se spriječio sukob na Balkanu

Diplomatski izvori tvrde da SAD i Velika Britanija rade na novim mjerama da kazne Milorada Dodika a Njemačka predvodi EU da uradi isto, piše londonski list. 

Zapadne sile pripremaju sankcije zbog separatističkih težnji koje bi mogle podijeliti Bosnu i Hercegovini i izazvati novi konflikt na Balkanu, piše londonski list The Times u tekstu o krizi u BiH.

Kako se navodi u tekstu autora Bruna Waterfielda, diplomatski izvori tvrde da SAD i Velika Britanija rade na novim mjerama da kazne nacionalističkog lidera Milorada Dodika a Njemačka predvodi Evropsku uniju da uradi isto.

“Američka i evropske vlade se boje da bi raspad Bosne bio još jedan udarac Zapadu nakon kolapsa afganistanske vlade koju je podržavao, te da bi bilo od koristi rastućem kineskom i ruskom utjecaju. Međutim, zapadne sankcije, usmjerene na sprečavanje Dodika od otcjepljenja iz multietničke države, predstavljaju strategiju visokog rizika koja bi mogla dovesti do raspada zemlje”, stoji u tekstu.

Kasnije ovog mjeseca ministri vanjskih poslova NATO-a raspravljat će o planovima za nove vojne “stabilizacijske snage” ako sankcije pokrenu secesiju.

Kako se navodi u tekstu, lider bh. entiteta Republike Srspke rekao je Gabrielu Escobaru, specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan, da mu “prestanu prijetiti”, ako žele s njim razgovarati.

The Times također objašanjava kako Dodik prijeti da će stvoriti paralelne institucije, uključujući vojsku, te da će militarizirati policiju RS-a kako bi dobio nove oružane snage Srba. Također je upozorio da će se intervenciji Zapada i NATO-a usprostaviti njegov “prijatelj”, misleći na Rusiju.

Njemačka i britanska podrška sankcijama

“Evropske vlade su podijeljenje oko sankcija, a njemačkoj inicijativi za mjere protivi se Josep Borrell, šef diplomatije EU. Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova, rekao je da Berlin traži ‘pojedinačne mjere protiv onih koji dovode u pitanje teritorijalni integritet zemlje’”, piše The Times.

Njemački visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt također je upozorio UN da postoji velika opasnost od novog konflikta u BiH.

Autor piše da se, prema izvorima, prošlog mjeseca Britanija pridružila SAD-a u sankcijama ‘protiv korupcije u Bosni’ te da je spremna da podrži nove mjere usmjerene protiv “destabilizirajućih aktivnosti”, kao što su Dodikovi potezi.

Ove sedmice, britanski ministar James Cleverly rekao je da će Britanija postaviti pitanje “buduće stabilizacije vojnih snaga” u BiH na sljedećem sastanku NATO-a u Rigi 30. novembra.

“Ovdje vidimo rusku ruku, i moramo raditi sa Schmidtom i našim međunarodnim partnerima kako bi osigurali da nema fragmentacije”, rekao je članovima parlamenta u utorak.

Evropske diplomate opisuju razgovore o “potencijalnim sankcijama” kao “veoma osjetljive” i očekuje se da će podjele dominirati na razgovorima o Balkanu tokom sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU u ponedjeljak.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button