RegionVijesti

Rama poručio: Nema konačnog mira na Balkanu, Srbija treba priznati Kosovo

On je istakao da su za Otvoreni Balkan vrata otvorena svim balkanskim zemljama bez preduslova, jer je cilj da se uradi nešto važno za ljude i za region

Nema konačnog mira na Balkanu zbog neriješenih problema, posebno između Srbije i Kosova, nezavisne i suverene države koju Srbija treba da prizna. 

Izjavio je ovo premijer Albanije Edi Rama, prenosi Koha.

Rama je to izjavio za televiziju „France 24“, za koju je komentarisao inicijativu „Otvoreni Balkan“, rekavši da ona treba da olakša kretanje robe između Albanije, Sejverne Makedonije i Srbije i da ukloni granice.

Prema Raminim riječima, Otvoreni Balkan ne nameće ograničenja i otvoren je za sve, sa ciljem poboljšanja života građana.

On je istakao da su za Otvoreni Balkan vrata otvorena svim balkanskim zemljama bez preduslova, jer je cilj da se uradi nešto važno za ljude i za region.

– To je težak zadatak, jer je to istovremeno i mirovni proces. Još nemamo konačan mir na Balkanu, jer postoje problemi koji treba riješiti, posebno između Srbije i Kosova, ali u isto vrijeme postoje i pouke koje se mogu naučiti iz historije, a put je ono što je Francuska uradila sa Njemačkom poslije Drugog svjetskog rata, rekao je Rama, prenosi Kosovo Online.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
E. T.
Izvor
avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button