KosovoVijesti

Priština, Gnjilane, Prizren i Podujevo ključni za Kurtija, u slučaju poraza vlada gubi legitimitet

Politički analitičar Dukagjin Gorani u izjavi za Kosovo onlajn ocjenjuje da bi eventualni loši rezultati Pokreta Samoopredjeljenje, na današnjem drugom krugu lokalnih izbora, mogli da ubrzaju održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Gorani ukazuje da je veoma neizvestan ishod drugog kruga izbora i ističe da će izborni rezultat zavisiti od odluke glasača političkih partija koje ne učestvuju u ovom krugu glasanja.

“Drugi krug je veoma problematičan za sve partije, ali je veoma teško razaznati ko ima prednost, naročito u glavnim gradovima Prištini, Prizrenu, Gnjilanu, Podujevu i Vučitrnu. Sve će kao i uvijek zavisiti od toga kako će glasati glasači partija koje nisu u igri”, navodi Gorani.

On podvlači da će se u glavnim bastionima voditi najveće bitke, među kojima Priština zauzima najznačajnije mjesto.

“Što se tiče Gnjilana, Samoopredjeljenje ima blagu prednost jer tamo imaju dosta popularnog kandidata. U Prizrenu je veoma teško spoznati položaj stranaka, tamo je Samoopredjeljenje sa Demokratskom partijom, a Priština će biti glavni zgoditak. U Prištini će zavisti od toga kako će glasati glasači Demokratske partije Kosova, dok će u Prizrenu kako će glasati pristalice Demokratskog saveza Kosova. Po onome što se priča po čaršiji, u Prištini postoji jako mala mogućnost da kandidat Demokratskog saveza Kosova stvori minimalnu prednost koja je presudna za drugi krug, ali to tek treba da se vidi”, rekao je Gorani.

Podsjetimo, u prvom krugu lokalnih izbora vladajuća partija na centralom nivou, Pokret Samoopredjeljenje nije pobjedio ni u jednoj opštini. Gorani kao razlog tome navodi neispunjenje očekivanja građana, koja su na parlamentarnim izborima bila veoma velika.

“Prvi faktor je to da se lokalni izbori razlikuju od nacionalnih i u smislu tema i smislu popularnosti partija i u smislu kandidata. Drugo je da je Samoopredjeljenje došlo na vlast preko nerealnih očekivanja. Na Kosovu je u to vrijeme vladala naročita emocija koja ja potpomogla pobjedu Samoopredjeljenja i listi Vjose Osmani. Sve je počivalo na ogromnim očekivanjima društva koja se nisu obistinila, barem ne za tako kratko vrijeme. Tokom godine, naročito zbog pandemije i ostalih problema koji su postojali u društvu, Samoopredjeljenje je gubilo na popularnosti mnogo brže nego što se očekivalo. Samoopredjeljenje, ako je suditi po lokalnim izborima definitivno nije najveća partija na Kosovu, nego je jedna od tri glavne partije”, istakao je Gorani.

U slučaju da Pokret Samoopredjeljenje ne popravi rezultate u drugom krugu glasanja, Gorani smatra da to može uticati da se ide na nove izbore ranije nego što se mislilo.

“Gubitak važnih gradova ili opština će značiti dosta težak udarac za Samoopredjeljenje i za ovu Vladu pošto će to, ako ne ugroziti, onda oštetiti njihovu legitimnost. Naravno, neće se to previše oslikati na centralni nivo pošto oni imaju veoma stabilnu većinu u parlamentu, ali ipak legitimnost uvijek zavisi i od lokalnih izbora. Uževši u obzir i ostale izazove koji su vezani za ovu Vladu, naročito politički dijalog, mislim da će mogući poraz na lokalnom nivou značiti i kraći period na vlasti”, zaključuje Gorani.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button