KosovoVijesti

Birači došli iz Švicarske i Njemačke da ostvare svoje glasačko pravo

Veliki broj Kosovara iz dijaspore, iz Bazela u Švicarskoj i Hanovera u Njemačkoj, stigao je juče na Kosovo kako bi ostvario svoje glasačko pravo u drugom krugu lokalnih izbora, prenosi Koha.

Mnogi su potvrdili da je glasanje jedini razlog njihovog dolaska.

“Došao sam da glasam. Da obavim građansku dužnost. Neka pobjedi najbolji”, rekao je Ahmet Murtezi iz Štimlja, koji je došao sa porodicom da glasa i boraviće na Kosovu samo dva dana.

I Avdullah Krasniqi iz Orahovca došao je iz Švicarske samo zbog glasanja i sutra se vraća.

Iz istog raloga i samo na dan dva i sa vjerom da će biti bolje na Kosovu će boraviti Raif Ramadani iz Vitine, Feti Çokallija iz Njemačke, navodi Koha

CIK je dobio više od 1.500 paketa glasova iz dijaspore. Prema riječima portparola CIK Valmira Elezija, process verifikacije pristiglih glasova obaviće se narednih dana.

“CIK ih obično naziva navodnim paketima glasačkih listića jer te isporuke još nisu otvorene i ne znamo da li su ih poslali birači upisani kao glasači van Kosova i da li u kovertama ima listića ili ne”, rekao je Elezi.

Dodao je da će se i verifikacija i prebrojavanje glasova iz dijaspore završiti tokom sljedeće nedjelje.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button