RegionVijesti

Cvijet Srebrenice i natpisi “pamtimo” osvanuli na više lokacija u Beogradu

Nepoznati autori iscrtali su u noći između 12. i 13. novembra, grafite Cvijeta Srebrenice na više lokacija u Beogradu, u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac.

Sve se dešava usred skandala koji je izbio nakon što je ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo skup aktivistima koji su 9. novembra na Dan borbe protiv fašizma željeli ukloniti mural haškom osuđeniku za ratne zločine u BiH Ratku Mladiću, zabranu pravdajući sigurnosnim rizicima takvog skupa.

To je potaknulo tenzije i proteste, a policija je privela aktiviste koji su mural gađali jajima, prenosi Al Jazeera Balkans.

Više stranih diplomata, zastupnika evropskog parlamenta uključujući i šefa Delegacije EU-a u Srbiji Emanuela Giaufreta poručili su u reakcijama da se mural osuđeniku za ratne zločine ne ne može i ne smije institucionalno štititi.

Grafiti koji su u Beogradu osvanuli u subotu ujutro se sastoje od cvijeta u bijeloj i zelenoj boji, i natpisa PAMTIMO u bijeloj boji.

U proglasu koji je primila novinarka Danasa Jelena Diković piše: “Mi, građani i građanke Beograda pamtimo 8.372 žrtve genocida u Srebrenici. Sa gnušanjem odbacujemo zvaničnu državnu politiku glorifikacije ratnih zločinaca i negiranja genocida. Tražimo od predsjednika republike Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da priznaju genocid, povedu institucije republike u smeru preuzimanja odgovornosti i poklone se žrtvama. Da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica! Smrt fašizmu!”


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix

Više iz rubrike

Back to top button