KosovoVijesti

Nakon upozorenja o štrajkovima, u Vladi Kosova rade na Zakonu o platama

Vlada Kosova saopštila je, posle upozorenja o štrajku zdravstvenih i prosvetnih radnika, da radna grupa radi na nacrtu zakona o platama, koji će, kako se navodi, nakon izrade biti upućen na javnu raspravu, prenosi Koha.

U vladi su rekli da namjerava da pripreme seriju javnih rasprava kako bi taj zakon dugoročno rešio problem.

Objašnjavaju da su plate u javnom sektoru trenutno regulisane velikim brojem različitih zakona i podzakonskih akata, što je godinama stvaralo konfuznu situaciju.

“Zbog toga smo sada maksimalno posvećeni održivom i dugoročnom rešenju. Zakon o platama u javnom sektoru jedan je od najsloženijih zakona na našoj zakonodavnoj agendi. Zakon koji je usvojila prethodna vlast stvorio je velike nejednakosti, a kao rezultat toga, presuda Ustavnog suda suzila je polje za izradu ovog zakona”, navode u vladi Kosova. 

Zdravstveni radnici protestovali su danas ispred zgrade vlade zbog Zakona o platama, i između ostalog, upozorili da će bojkotovati rad, dok je Unija sindikata obrazovanja, nauke i kulture saopštila da će, ukoliko se Zakon o platama ne primeni do januara sljedeće godine, organizovati štrajk prosvetnih radnika. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button