KosovoVijesti

Abazi: Srbija ima moć nad dva važna procesa na Kosovu

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Haki Abazi kaže da je vrijeme da Srbija odgovori da li će biti međusobnog priznavanja, jer je, kako smatra, u proteklih deset godina dijalog doveden do tačke koja je neproduktivna za dalji napredak, prenosi Gazeta Express.

Abazi, predsjednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove, rekao je da je činjenica da je Srbija deset godina koristila da produži proces normalizacije odnosa što je samo njoj odgovaralo, jer su zaustavljena priznanja Kosova i njegov proces evropskih integracija, te da je u tom smislu Kosovo “talac” Srbije.

“Države koje nas nisu priznale su rekle da čekaju konačan rezultat dijaloga, pa onda priznanje. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju zavisi od svakog koraka u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Time je Srbija dobila veliku moć nad dva važna procesa na Kosovu. Priznanje i evropske integracije” , naveo je Abazi.

Ocjenio je da je Vlada Kosova napravila ogroman napredak odvajanjem procesa evropskih integracija i novih priznanja od dijaloga.

Povodom pojačanih pritisaka za formiranje Zajednice srpskih opština, Abazi kaže da uprkos tome Kosovo ne može da ide ka “defunkcionalizaciji zemlje” .

“Kao nevladina organizacija, Zajednica srpskih opština može da se organizuje u bilo kom trenutku, ali ne protiv odluke Ustavnog suda, koji je sporazum proglasio neustavnim u 22 tačke” , rekao je Abazi.

Naglasio je da Kosovo neće praviti kompromise u slučaju ZSO za koju navodi da bi smanjila funkcionalnost Kosova i stvorila RS na Kosovu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button