RegionVijesti

Kosta P.: “Vučić je, kao da ga sada gledam, došao do nas i govorio koga će ubiti, a koga zaklati”

Na zagrebačkom Županijskom sudu održan je nastavak suđenja Dušanu Joviću, Mili Paspalju, Vladi Ćupoviću i Marku Vrcelju, optuženima za ratni zločin na području Gline. Na današnjem ročištu svjedočio je svjedok Kosta P. koji je kazao da je zarobljen u svojoj kući u Petrinji u septembru 1991., no naveo je i da ga je tukao Aleksandar Vučić, sadašnji predsjednik Srbije.

“Nakon što su me zarobili, odveli su me u kasarnu i ispitivali. Optužili su me da sam rušio kuće Srba na tom području. Znam da je tamo bio Mile Paspalj i on me osobno tukao.

Dok me je tukao govorio je da je to zato što sam rušio kuće Srba, o čemu nisam imao pojma. Uhapšen sam kao civil, a nakon nekoliko dana su nas iz kasarne prebacili u KPD Glina gdje su nas također tukli. Lično prije nisam poznavao Paspalja, no drugi su znali reći da on dolazi. Davao mi je induktorski telefon koji mi je bio priključen na noge te mi govorio da zovem Franju Tuđmana. Morao sam mirovati dok je on vrtio ručicu induktorskog telefona.

Tresla me je strija iz tog telefona dok ne bi pao u nesvijest. No Paspalj nije bio sam dok su nas tukli. Bilo ih je više pa se sjećam kada je sadašnji predsjednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti, a koga zaklati.

Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati. Tako je rekao”, kazao je Kosta P., piše Večernji list.
Odgovarajući na pitanja Kosta P. je kazao da Paspalj tada nije bio uz Vučića.

“Želim reći da smo mi logoraši i zarobljenici htjeli kada je Vučić dolazio u Hrvatsku dočekati ga u Glini, objasniti mu šta je radio i da smo mi ljudi, a on životinja, no policija nam nije dozvolila”, pojasnio je Kosta P.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
saff.ba

Više iz rubrike

Back to top button