RegionVijesti

Srpski mediji: Zapad naoružava Kosovo, priprema ga za rat

Kupovina naoružanja i povećanje budžeta za vojsku od strane Kosova, uznemirilo je deo srpske javnosti. Tamošnji mediji spekulišu da Zapad priprema Kosovo za rat 2025. snabdevajući ga savremenim naoružanjem.

Srpski tabloid “Alo” razgovarao je sa stručnjakom za bezbjednost Nikolom Antićem, koji je rekao da nabavku oružja sa Kosova, prema njegovim rečima, zemlje koja je još uvijek pod protektoratom Ujedinjenih nacija, u normalnim okolnostima ne bi trebalo dozvoliti. Ali, dodaje da je to dozvoljeno, jer za to imaju podršku saveznika Kosova, poput SAD, Velike Britanije i Njemačke, prenosi Gazeta Online Reporteri.net.

Antić je pomenuo nedavne kupovine oružja sa Kosova, posebno ističući one iz Turske.

On poziva Srbiju da se pripremi za situaciju da zaštiti Srbe na Kosovu.

„Zašto međunarodna zajednica ćuti o ovome? Sjedinjene Države, Britanija i Nemačka priznaju Kosovo kao nezavisnu državu. Niko neće reagovati. Mi smo jedini koji možemo da reagujemo. “Ako želimo da zaštitimo naš suverenitet i naše ljude koji žive na Kosovu, moramo biti spremni da se žrtvujemo i zaštitimo se od agresije NATO koja će uslediti”, rekao je ekspert.

On dalje ovu situaciju povezuje sa sukobom Zapada i Rusije.

“Po mom mišljenju iza svega stoje Sjedinjene Države i Velika Britanija. Mislite li da Kurti ovo radi sam? EU trenutno zavisi od 48 posto ruskog gasa. Izgradnjom turskog kanala, zavisnost od ruskog gasa do 2025. godine biće do 68 odsto. Tada je politika mnogih zemalja, čija će ekonomija zavisiti od ruskog gasa, manje. Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo to neće dozvoliti. Njihova jedina opcija je da negdje izazovu nemir. “Spremni su da Bosna i Kosovo zapale Balkan kad god žele.”


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
reporteri.net

Više iz rubrike

Back to top button