KosovoVijesti

Vlada usvojila budžet za 2022: Više od 100 miliona eura za KBS

Vlada Kosova usvojila je Nacrt budžeta za 2022. godinu u iznosu od 2,74 miliona eura, a premijer Albin Kurti kaže da će više od 100 miliona eura biti izdvojeno za KBS, prenosi Ekonomija Online.

Kurti je rekao da je cilj da se povećaju izdvajanja za KBS na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, kako to zahtjeva standard NATO.

Prema Nacrtu budžeta za 2022. godinu, u odnosu na ovogodišnji rebalans budžeta, u narednoj godini će u budžetu biti 220 miliona eura više, što je 8,7 odsto više u odnosu na rebalans budžeta ove godine.

Premijer Kurti je rekao da “Kosovo nikada nije imalo takav budžet” i naveo da je povećan budžet za poljoprivredu za više od 70 miliona eura, da će proizvođači biti podržani sa 40 miliona eura, koliko je predviđeno i za investicije u Trepču i Telekom. 

Kurti je najavio da će sredstvima iz budžeta početi izgradnja 50 vrtića na cijelom Kosovu, da će 45 miliona eura biti izdvojeno za porodilje i dječije dodatke, da penzije neće biti manje od 100 eura, kao i da će 50 miliona eura biti izdvojeno za dugove od eksproprijacije.

Premijer Kosova kaže da će biti obezbjeđeno dodatnih 2.000 besplatnih stipendija, dodatnih 35 miliona eura socijalnim programima, još 24 miliona eura za nabavku lekova, dok će za mlade biti izdvojeno 20 miliona eura. 

Ove i mnoge druge investicije su omogućene za samo šest mjeseci rada vlade, rekao je Kurti.

Ministar finansija Hekuran Murati rekao je da su ciljevi privredni preporod, privreda zasnovana na proizvodnji i podrška zapošljavanju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button