RegionVijesti

Rama: Ujedinjenje Albanije i Kosova verovatnije ako ostanemo izvan EU

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je veća verovatnoća da će se ujedinjenje sa Kosovom desiti ako ostanu bez članstva u Evropskoj uniji nego nakon ulaska, prenosi Koha.

Rama u intervjuu njemačkom dnevniku “Merkur” kaže da bi eventualni sukobi na Zapadnom Balkanu bili zaustavljeni u slučaju članstva zemalja regiona u EU. Kao primer naveo je Irsku.

Nedavne tenzije na sjeveru Kosova ne mogu se porediti sa tenzijama iz prethodnih vrijemena. Zapravo, danas bivši protivnici žele zajedno u EU. Vojni sukobi nastaju kada su države izolovane, a ne u zajednici. Sjetite se pozitivnih pomaka koji su donjeli francusko-njemačke odnosi ili slučaj Irske. Rizik da EU unese konflikt u svoje domove je skoro nula. Ujedinjenje sa Kosovom? Takve mentalne igre su mnogo verovatnije van EU nego unutar nje, rekao je Rama.

Prema Raminim riječima, EU je potreban Zapadnom Balkanu i zbog svoje bezbjednosti, aludirajući na potencijalni uticaj Rusije i Kine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha

Više iz rubrike

Back to top button