KosovoVijesti

SKANDAL: Sud u Peći osudio silovatelja 15-godišnjakinje na samo 8 mjeseci zatvora

Neobičnu odluku donijela je prije dva mjeseca sudija Osnovnog suda u Peći Florije Zartriqi.
Ona je optuženog za silovanje 15-godišnjakinje osudila na samo 8 mjeseci i 8 dana zatvora, iako je zakonom predviđena kazna za takve slučajeve od 5 do 20 godina zatvora.

Pored kazne, ova odluka je neuobičajena i po tome što sudija Zatriqi nije našla nijednu otežavajuću okolnost protiv optuženog, dok je u svoju korist našla 10 olakšavajućih okolnosti, uključujući i okolnost da žrtva tokom silovanja nije pretrpjela povrijede.

Događaj za koji je ova kazna izrečena, prema navodima optužnice, dogodio se u januaru 2012. godine.

U optužnici se navodi da je 15-godišnja maloljetnica tada izlazila iz bolnice kada joj je optuženi prijetio nožem, a potom je odvedena od strane optuženog P.K. zajedno sa još jednim maloljetim licemu praznoj nenaseljenoj kući.

Prema navodima tužilaštva, nakon što je žrtva odvedena u tu kuću, maloljetnik je pozvao drugog maloljetnika i tamo su njih trojica preko noći silovali petnaestogodišnjakinju.

Maloljetnica je u jutarnjim satima uspjela pobjeći iz te kuće i odmah je slučaj prijavila policiji.

Za ove radnje na sjednici od 12. jula ove godine okrivljeni P.K. se izjasnio krivim.

Sudija je na kraju odluke nisku kaznu izrečenu P.K. opravdao na osnovu olakšavajućih okolnosti da se korektno ponašao, izrazio žaljenje, priznao krivicu, prilikom izvršenja dijela žrtva nije zadobila povrijede, nije ranije osuđivan, protiv njega nema drugih postupaka, imao je 21 godinu, bio je nezreo, ima djecu i prošlo je skoro 10 godina od izvršenja krivičnog djela.

Štaviše, ovaj slučaj dodatno otežava činjenica da već osuđeni P.K. neće biti poslat u zatvor ni jedan dan, jer je optuženi ovo vrijeme već proveo u pritvoru.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
TV Prizreni

Više iz rubrike

Back to top button