KosovoVijesti

Od 38 kosovskih opština 17 dobilo načelnike u prvom krugu, Priština ide u drugi

Na lokalnim izborima na Kosovu održanim u nedjelju (17. oktobra) građani su u prvom krugu glasanja izabrali nove gradonačelnike u 17 opština, dok se u 21 opštini ide u drugi krug.

Snage premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija iz pokreta Samoopredeljenje, nisu u prvom krugu dobili vodeće pozicije ni u jednoj opštini. Izbori su održani osam meseci nakon što je Kurtijeva stranka pobedila na februarskim vanrednim parlamentarnim izborima, odnosno sedam meseci pošto je preuzeo dužnost premijera.

Ko je pobedio i u kojim opštinama u prvom krugu?

Na web stranici CIK-a su objavljeni rezultati prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski svaez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Han Eljezi (Demokratska partija Kosova), Gračanice (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Skenderaj (Demokratska partija Kosova)

U drugi krug bi trebalo da se ide u opštinama Priština, Đakovica, Orahovac, Gnjilane, Dragaš, Klina, Kamenica, Podujevo, Prizren, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša, Glogovac, Klokot, Istok, Štimlje, Obilić, Kosovo Polje i Kačanik.

Sve partije zadovoljne rezultatom

Dok je Centralna izborna komisija Kosova brojala glasove sa lokalnih izbora neki izborni štabovi političkih partija su se već oglasili.

Pokret Samoopredeljenje, na čijem je čelu aktuelni premijer Aljbin (Albin) Kurti, je saopštilo da će biti na čelu najvažnijih opština, te da će se u nekim ići i u drugi krug izbora.

Fitore (Pacolli) Pacoli iz Samoopredeljenja je rekla da će konačni rezultati pokazati da je Samoopredeljenje udvostručilo broj glasova u odnosu na lokalne izbore iz 2017. godine. Ona je ocenila da će Samoopredeljenje u glavnom gradu, Prištini, pobediti već u prvom krugu.

Demokratska partija Kosova saopštila je da su “veoma pozitivni” prvi preliminarni rezultati, dodajući da očekuju da iste potvrdi CIK.

Potpredsednica ove partije Vljora Čitaku (Vlora Citaku) se na konferenciji za novinare u Prištini zahvalila građanima na “demokratskoj i političkoj kulturi”, koji su na civilizovani način izabrali nova lokalna rukovodstva.

Predsednik izbornog štaba Demokratskog saveza Kosova Arben (Gashi) Gaši je ocenio da su prvi preliminarni rezultati dobri, te da je ostvaren dobar rezultat.

„Demokratski savez Kosova ide u drugi krug opštini Priština i Podujevo”, rekao je on.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj je ocenio da je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat do sada.

„Prema našim informacijama, pobedili smo u šest opština: Đakovici, Suvoj Reci, Orahovcu, Klini, Dečanima i Juniku. Takođe idemo u drugi krug u najmanje jednoj opštini, to je Istok”, rekao je Haradinaj.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button