EkonomijaVijesti

Finansijski priliv iz dijaspore za osam mjeseci 749 miliona eura

U izvještaju Svjetske banke objavljenom 6. oktobra, očekuje se da će ekonomski rast na Kosovu tokom 2021. godine dostići stopu od 7,1 odsto, što je povećanje usljed posjeta dijaspore i fiskalnih mjera, prenosi Reporteri.

Doznake i dolazak dijaspore na letovanje na Kosovu pominju se kao jedan od glavnih faktora ekonomskog rasta na 7,1 odsto ove godine. Prema izvještaju, dijaspora je za 8 mjeseci poslala preko 749 miliona eura, što je održalo Kosovo u životu.

Srednjoročno, prema izvještaju, jedan od faktora ekonomskog rasta biće uslovljen i ubrzanjem procesa vakcinacije protiv kovida i upravljanjem pandemijom.

Profesor ekonomije na UBT koledžu, takođe bivši guverner Centralne banke, Hashim Rexhepi smatra da je ovaj nivo ekonomskog rasta ohrabrujući, jer bi ekonomske koristi 2021. godine trebalo da se nadoknade gubici izazvani od prošle godine, kada se Kosovo suočilo sa pandemijom i restriktivnim mjerama.

Prema njegovim riječima, prihod dijaspore je dosljedno imao veliki uticaj na kosovsku ekonomiju.

“Uticaj dijaspore na Kosovu je dosledno bio izuzetno veliki. Ogroman priliv građana ove godine doveo je doznake ili prihode iz dijaspore znatno više nego prethodnih godina. Stoga se u ovom periodu osjetio uticaj na privredni rast. Prihodi koje su doneli naši sugrađani povećali su potrošnju na Kosovu”, rekao je Rexhepi za Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima Centralne banke Kosova, vrijednost doznaka na Kosovu za period januar-avgust 2021. godine dostigla je 749,6 miliona eura ili 141,2 miliona eura više u odnosu na isti period prošle godine, kada je ukupna vrijednost doznaka bila 608,4 miliona eura. Ali, nema zvaničnih podataka o tome koliko su novca građani iz dijaspore potrošili tokom odmora na Kosovu.

Podaci Carine Kosova takođe pokazuju povećanje prihoda tokom ove godine. Carina je u periodu januar-septembar uspjela da naplati preko milijardu eura ili 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button