RegionVijesti

Rama: Priznavanje Kosova od strane Srbije je posljednje poglavlje bolne historije raspada Jugoslavije

Premijer Albanije Edi Rama smatra da su tenzijama između Kosova i Srbije dio procesa dijaloga koji se vodi radi postizanja konačnog sporazuma i da se ne može očekivati da će se proces pomirenja nastaviti mirno i bez tenzija, prenosi Reporteri.

Rama je u intervjuu za špansku televiziju “RTVE” istakao da je priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije posljednje poglavlje raspada Jugoslavije.

„Tenzije su dio ovog procesa. Ne možemo očekivati da će se mirovni proces odvijati glatko i bez tenzija. Ovdje je dobra vijest da tenzije nastaju, ali i nestaju jer obe strane, međutim, komuniciraju i pokušavaju pronaći potrebna rješenja za ljude. Nije više kao u prošlosti. Velika je razlika jer imamo regionalnu saradnju, sa brojnim sastancima, kružnim putovanjima i samitima svih vrsta”, rekao je Rama.

On je naglasio da je “Kosovo posljednji problem, koji je još uvijek otvoren i neriješen raspadom Jugoslavije”.

“Bez sumnje je priznanje Kosova kao suverene države i nezavisne od Srbije posljednje poglavlje bolne historije raspada Jugoslavije”, rekao je Rama.

U međuvremenu, na pitanje o činjenici da Španija još uvijek ne priznaje nezavisnost Kosova, Rama je rekao da stav zvaničnog Madrida nema veze sa Albancima ili Kosovom, već sa historijom same Španije i unutrašnjim problemima.

„Tačno je, ali vrlo dobro znamo da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kojim problemom vezanim za Albance ili sa samim Kosovom, već ima veze sa historijom i njenim unutrašnjim problemima. Slažem se, ali zapravo moramo biti vrlo jasni, jer ne postoji moguće poređenje između unutrašnjih problema Španije, u pogledu pokreta za nezavisnost i odvajanja Kosova od Srbije”, naglasio je Rama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button