KosovoVijesti

Puka: Prije podnošenja tužbe za genocid dobro razmisliti može li se on dokazati

Dekan Pravnog fakulteta u Prištini Avni Puka ocjenio je da je Kosovo zaostalo u dokumentovanju ratnih zločina, ali i dodao da o najavljenoj tužbi za genocid protiv Srbije treba dobro razmisliti, kao i o tome može li se genocid dokazati, prenosi Koha.

“Rješavanje ratnih zločina, njihovo procesuiranje i pravda za žrtve tema je o kojoj je trebalo razgovarati ubrzo nakon 2000. godine”, rekao je Puka u emisiji “Desk” na KTV.

Puka je dodao da je Kosovo imalo sve mogućnosti da istražuje i procesuira ratne zločine, ipak, dodao je, učinjeno je malo po tom pitanju.

“Ne vjerujem da historija priznaje više jurisdikcija koje su formalno imale moć da istražuju i procesuiraju ratne zločine. Polazeći od Haškog tribunala koji je bio nadležan za teritoriju Kosova, tada smo ovdje imali Unmik, Euleks, pravosudni sistem, Specijalizovana vijeća za ratne zločine u Srbiji i Specijalni sud. Uz sve ove mogućnosti, u fazi smo u kojoj je učinjeno vrlo malo na suočavanju sa ratnim zločinima,” rekao je Puka.

Kako je istakao, zaostaje se i sa dokumentacijom ratnih zločina i sa istragom i sa suđenjima.

“Daleko smo od standarda u regionu, a kamoli od drugih zemalja, koje su ih čak i iz međunarodne pravde iz mnogih perspektiva shvatile mnogo ozbiljnije. Nije krajnji rok o kojem možemo razgovarati, ali postupanje sa pravdom za žrtve ima i kulturnu dimenziju. Rješavanje ratnih zločina trebalo bi da bude osnova za izgradnju budućnosti”, zaključio je Puka.

Dva velika izazova čekaju Kosovo ako pokuša da tuži Srbiju za genocid

Povodom najave Kurtija da će tužiti Srbiju za genocid, Puka je rekao da Kosovo očekuje visok rizik ako uđe na ovaj put.

“Ako govorimo o težini, konceptu genocida i njegovoj formulaciji na međunarodnim aktima, genocid se definiše kao zločin počinjen sa namjerom da u potpunosti ili delimično istrebi etničku, rasnu, nacionalnu ili vjersku grupu. Na vrhu piramide zločina je genocid. Njegova težina je velika”, rekao je Puka.

Prema njegovim riječima, ako Kosovo tuži Srbiju, trebalo bi da ima istinsku i dubinsku procjenu kako treba dalje. Kao slučajeve koji su propali pomenuo je Hrvatsku, ali i Bosnu i Hercegovinu, koja je prihvaćena sa samo nekoliko elemenata.

“Dva su velika izazova. Visok standard za prihvatanje optužbi za genocid, au drugom slučaju nismo članica UN. U proceduralnom smislu, države članice nemaju problema. Za nas je prvi izazov prevazići ovo da bismo postali partner. Ili sve ovo može da uradi treća država. Tada je izazov dokazivanja. Moramo razmišljati o tome sada, a ne kad stignemo tamo. Na osnovu čega možemo dokazati da je postojao genocid. A ako se utvrdi ili odbije trošak, on može biti vrlo visok u diplomatskom i političkom aspektu. Trebalo bi to razmotriti sada, bez osporavanja tvrdnje da o tome razgovaramo ili se zalažemo za to. Trenutno je to rizik koji bi trebalo uzeti u obzir sada, jer može postojati nepovoljna situacija. Ovo bi moglo otežati stvari za Kosovo”, rekao je Puka.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button