VijestiVjera

Odluka IZK: Bajram namaz će se klanjati u džamijama

Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova najavilo je da zbog pandemijske situacije koju je stvorio COVID-19, u džamijama zemlje neće biti tradicionalnih manifestacija, dok će se sabah namaz klanjati kod kuće, a Ramazanski bajram namaz u džamiji.

Ramazanski bajram za muslimanske vjernike klanjat će se u 05:53, dok će se džamije otvoriti samo 15 minuta prije bajram-namaza.

“Vjernici su dužni održavati fizičku distancu i poštivati mjere protiv Covida tokom Ramazanskog bajram namaz.”

“Hutbe Ramazanskog bajrama u Velikoj džamiji u Prištini održaće muftija Kosova, Naim ef. Tërnava, koji će se obratiti široj javnosti kratkom porukom za ovaj praznik”.

“Takođe zbog pandemijske situacije, muftija na Kosovu neće organizovati tradicionalni doček povodom Ramazanskog bajrama.”

“Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova svim vjernicima i široj javnosti čestita Ramazanski bajram moleći Allaha da prihvati naš post, molitve i ibadete”, navodi se u saopštenju Islamske zajednice Kosova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
info-ks.net

Više iz rubrike

Back to top button