KosovoVijesti

Sve više žitelja Kosova zakazuje svadbe u Albaniji

Osim odlaska na produženi vikend na primorje, sve je više građana Kosova koji zakazuju svadbe i druga veselja u Albaniji, jer su na Kosovu već duže zabranjena okupljanja zbog koronavirusa, prenosi Gazeta Express.

Sale se rezervišu uglavnom u Kuksu, a da je to postala praksa potvrđuju i muzičari koji već imaju ugovorene poslove za naredni period.

Pjevač Afrim Muqiqi kaže da već ima ugovorena četiri vjenčanja u Kuksu, ali da se nada da će se uskoro otvoriti i sale na Kosovu, tako da neće biti potrebno da ljudi odlaze u Albaniju.

“Da, do sada imam četiri vjenčanja koja su prebačena sa Kosova u Albaniju. Prihvatio sam ih, pošto sam to dogovorio još ranije ovde na Kosovu, ali su mladenci sada odlučili da ih prebace u Albaniju zbog nesigurnosti. To je odlučeno prije ovih posljednjih mjera, a vjerujem da će se, uz nova pravila, i ovdje otvoriti sale za proslave”, kaže Muqiqi.

Predsjednik Hotelijersko-turističke komore Kosova Hysen Sogojeva izjavio je nedavno da se radi na postizanju dobrog dogovora oko otvaranja banket sala.

“Ministar Vitia nije rekao da će biti otvorene sale za vjenčanja. Od danas ćemo stupiti u pregovore sa predstavnicima svadbenih sala kako bismo postigli bolji dogovor”, naveo je Sogojeva.

Inače, prije skoro šest mjeseci, Ugostiteljsko-turistička komora pripremila je priručnik o tome kako će se održavati vjenčanja i zabave u vrijeme pandemije.

Ovaj priručnik koristiće se i sada ako Ministarstvo zdravlja dozvoli organizovanje ovih zabava.

Na osnovu ovog priručnika, od sada će na ulazu u sale biti angažovana medicinska sestra sa dvosatnim rasporedom rada, koja će kontrolisati temperaturu gostiju. Njena plata biće 30 eura, a za isplatu će se pobrinuti vlasnici hala. Tu su predviđena i nova pravila za osoblje same sale, kao i za goste koji će biti prisutni.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button