KosovoVijesti

Više od 420 hiljada građana povuklo 195 miliona eura iz Penzionog fonda

Portparol Fonda penzijske štednje Jeton Demi kaže da vrijednost sredstava koja su građani Kosova povukli iz tog fonda iznosi 195 miliona eura, a da se do kraja februara ove godine 421 hiljada građana uspješno prijavilo za povlačenje 10 odsto sredstava penzione štednje, prenosi Reporteri.

Povlačenje ovih sredstava zagarantovano je Zakonom o ekonomskom oporavku koji je izglasan u Skupštini Kosova kao pomoć za period pandemije koronavirusa. Vlada Kosova izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom fondu predviđa kompenzaciju povučenih sredstava u iznosu manjem od 10 hiljada eura.

Član 7. ovog zakona dopunjen je stavom koji kaže da „Izuzetno, u svrhu ekonomskog oporavka, učesnici mogu povući deset odsto svoje penzijske ušteđevine“.

Sredstva koja su iz Fonda povukli građani koji imaju uštedu do devet hiljada devetsto devedeset i devet eura (9.999 eura), mogu da nadoknade u obliku povrata počev od 2023. godine. Formula i metodologija povrata uređena je odlukom Vlade Kosova u konsultaciji sa Kosovskim fondom za penzijsku štednju.

Zainteresovani građani se elektronskim putem prijavljuju fondu. Prijava za povlačenje od 10 posto započela je 11. decembra prošle godine i biće otvorena četiri mjeseca, do 6. aprila 2021. godine.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button