SvijetVijesti

Švicarci podržali zabranu pokrivanja lica

Građani Švicarske su, prema prvim projekcijama referenduma, tijesnom većinom odobrili prijedlog krajnje desnice da se zabrani nošenje nikaba i burki.

Prema projekciji Švicarske radio-televizije na osnovu djelimičnih rezultata, taj prijedlog će biti usvojen sa 51 odsto glasova, uz mogućnost greške od dva odsto.

Mjera će se odnositi na pokrivanje lica na javnim mjestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prijevoz i šetnja ulicom.

Izuzetak će biti vjerski objekti, ili u slučaju bezbjednosnih i zdravstvenih razloga, kao što sada ljudi nose maske zbog zaštite od pandemije COVID-a.

Švicarska vlada se protivi mjeri jer smatra da pokrivanje lica je “marginalno” pitanje.

Dodaje se i da će ovakve mjere ugroziti turizam, jer većina žena koje dolaze turistički iz dobrostojećih arapskih zemalja zaklanjanju lice.

Predlagači zakona kažu da nošenje marami preko lica simbolizuje represiju nad ženama i kažu da su mjere neophodne kako bi se održao princip kojim lica treba da budu prikazana u slobodnom društvu kao što je švicarsko.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button