KosovoVijesti

Bećirović: Kurti je u pravu – ovakav dijalog ne zaslužuje pažnju

Direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane Zijad Bećirović za Kosovo Online kaže da su izborni rezultati i pobeda Samoopredeljenja očekivani, kao i da bi ovo mogle biti prve značajnije promene još od 1999. godine.

On navodi da je uspeh Samoopredeljenja i njenog lidera Albina Kurtija pokazao da su se građani oslobodili straha.

“Taj strah su produkovale političko-mafijaške strukture, koja su bukvalno harale Kosovom. Potezi koje treba povući moraju biti odmereni i mudri, kako bi došlo do demontaže režima Hašima Tačija, a to znači da Ramuš Haradinaj ne bi smeo biti deo novih vladajućih struktura, jer on simbolizuje ono što je najgore na Kosovu, a to su počinjeni ratni zločini i kriminal. Ko želi bolju budućnost Kosova treba bežati od Haradinaja, jer sa njim nema bolje budućnosti, nego je to samo vraćanje na staro.

Kurti je odmah izjavio da mu dijalog sa Srbijom nije prioritet, a naš sagovornik kaže “da ako izjavu najverovatnijeg budućeg premijera Kosova Kurtija gledamo u kontekstu EU, onda je u potpuno u pravu”.

“Ovakav dijalog i način na koji je vođen ne zaslužuje nikakvu pažnju, a kamoli prioritet. EU je porazila samu sebe na Kosovu, a da ne spominjemo propalu misiju Euleksa na Kosovu. Ne zaboravimo, da je na Kosovu potrošeno preko dve milijarde evra, gde je nestao taj novac poreskih obveznika EU? Iskreno se nadam da će se o tome jednog povesti i provesti istraga unutar EU i utvrditi vinovnici neviđenog kriminala i korupcije od strane zvaničnika EU. Moramo ipak biti svesni činjenice važnosti okončanja dijaloga, jer zbog njega trpe ne samo zvanični Beograd i Priština nego celi region. Ne smemo podcenjivati važnost dijaloga. EU može popraviti svoju grešku, tako da obe zemlje postanu članice EU potpisivanjem pravno-obavezujućeg sporazuma. Bez toga neće biti okončanja dijaloga, jer sasvim sigurno je već jasno da Srbija neće ništa potpisati blanko.

O tome hoće li Kurti napraviti širu koaliciju i imati dve trećine poslanika za izbor predsednika, direktor IFIMES-a navodi da je od suštinske važnosti da Ramuš Haradinaj ne bude deo naredne vlasti.

“Ukoliko Alijansa za budućnost Kosova i Ramuš Haradinaj budu deo nove vladajuće većine ta vlada će biti u startu inficirana i paralizovana. Kurti mora pokazati svu svoju veličinu modernog političara i pokazati velikodušnost prema manjinama i praviti inkluzivno društvo njihovim učešćem u novoj vladi. Pitanje izbora predsednika Kosova je daleko šire i tu je snažan uticaj međunarodne zajednice, posebno SAD, tako da se i tu može osigurati dvotrećinska većina. Praksa je pokazala da je tako bilo u prošlosti”.

Kosovo Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button