SvijetVijesti

Turska će do 2023. lansirati raketu na Mjesec

Turska želi graditi kosmodrom, uz međunarodno učešće, kako bi dobila ‘pristup svemiru’.

Turska planira lansirati raketu na Mjesec do 2023. godine, najavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predstavljajući nacionalni svemirski program.

Slijetanje na Mjesec, kako je objasnio, treba biti izvedeno do kraja 2023. godine, kada će zemlja proslaviti 100 godina od osnivanja Republike, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Vjerujem da će turski inženjeri završiti tu misiju”, rekao je Erdogan.

Kazao je da Turska želi graditi kosmodrom, uz međunarodno učešće, kako bi dobila “pristup svemiru”.

Monolit reklama za svemirski program

Metalni monolit koji se misteriozno pojavio i nestao na polju na jugoistoku Turske bio je trik za javnost prije današnje Erdoganove najave svemirskog program te zemlje.

Otkriven je u blizini Gobekli Tepe, lokaliteta na UNESCO-voj listi svjetske baštine, gdje se nalaze megalitske građevine iz 10. milenija prije nove ere, hiljadama godina prije Stonehengea.

Metalna ploča visoka tri metra, na kojoj je stajao natpis “Pogledaj nebo, vidjećeš Mjesec”, na drevnoj turskoj abecedi Gokturk, u utorak ujutro je nestala, što je pridodalo misteriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Slika monolita je kasnije projektirana na ekran dok je Erdogan na televiziji predstavljao turski svemirski program.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button