KosovoVijesti

Syla: Ne želim da paničim, ali predizborni skupovi su leglo zaraze

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Blerim Syla upozorio je da su predizborni skupovi leglo zaraze, prenosi Ekonomija Onlajn.

On je naveo da je Sindikat apelovao da se masovni skupovi političkih partija izbjegnu, a to su učinio i Nacionalni insitut za javno zdravlje Kosova.

“Ne želim da paničim, ali ovi skupovi koje viđamo na ulicama, u salama zaista su leglo zaraze”, zaključio je Syla.

On je naveo da dvojica anesteziologa koji su ponovo zaražena  nisu u dobrom stanju.

“Imamo dva anesteziologa koja su ponovo zaražena i njihovo stanje je prilično zabrinjavajuće”, rekao je Syla.

Syla je istakao da su prema informacijama koje imaju simptomi ponovne infekcije mnogo ozbiljniji, ali je rekao da se nada da se neće završiti fatalno.

“Prema statistici zdravstveni radnici su izloženi virusu od četiri do pet puta više od ostatka populacije”, rekao je Syla.

Takođe je dodao i da je trenutno najveća briga zdravstvenog sistema kako da otkrije nove sojeve virusa.

“Zapravo, naša najveća briga je prije svega kako ćemo imati kapacitet da otkrijemo novu varijantu. Znate da su prve varijante istraživane u Njemačkoj, a mi već imamo otkrivene prve slučajeve na Kosovu. Ne znamo koliko novih slučajeva nismo otkrili, ali nadam se da će Institut vrlo brzo delovati i otkriti druge slučajeve”, ukazao je Syla, dodajući da je se novi soj širi brzo i da ima jače simptome i mortalitet.

Kosovo Online / Ekonomia Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button