KORONAVIRUSVijesti

Na Kosovo u februaru stižu vakcine, dovoljne za svega tri odsto stanovništva

Dok u svetu uveliko traje vakcinacija radi sprečavanja širenja koronavirusa, na Kosovu se prve isporuke vakcine očekuju u februaru, ali će to biti dovoljno za svega tri odsto stanovništva, prenosi Reporteri.

Predstavnici programa Kovak poručuju da će do kraja godine biti obezbeđeno dovoljno doza vakcina za 20 odsto stanovništva.

„Cilj Kovaksa je da početkom februara počne da distribuira vakcine najspremnijim zemljama, sa prvom tranšom, dovoljnom da zaštiti tri odsto stanovništva svake zemlje koja učestvuje, na osnovu našeg cilja da zaštitimo najmanje 20 odsto stanovništva do kraj 2021. godine“, poručuju iz Kovaksa.

Oni nisu želeli da otkriju koliko je trenutna vakcina uspešna protiv novih sojeva virusa, poručujući da informacije o tome treba dobiti od Svetske zdravstvene organizacije.

Iako su u zemljama u okruženju zabeleženi novi sojevi virusa, koji se šire brze od prvobitnog, na Kosovu nije došlo do pooštravanja mera.

Kosovsko ministarstvo zdravlja je navelo da se prati situacija sa pandemijom i novim mutacijama i da će mere koje će biti preduzete zavisiti od epidemiološke situacije, kako na Kosovu tako i regionu.

Kosovo Online / Reporteri


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button