SvijetVijesti

HOROR NASRED MORA: Gusari napali turski brod u Gvinejskom zaljevu, ima mrtvih…

Predsjednik EOS Risk grupe David Johnson sinoć je potvrdio da je brod Mozart, u vlasništvu istanbulske kompanije Boden Shipping, napadnut 100 nautičkih milja od Sao Tomea u Gvinejskom zaljevu.

U izjavi je navedeno da je od ukupno 19 članova posade na brodu, koji se kretao od Lagosa (Nigerija) do Cape Towna (Južna Afrika), 15 oteto i jedan ubijen, državljanin Azerbejdžana. Troje članova posade ostalo na brodu s gusarima.

Očekuje se da će brod tokom dana stići u luku Port-Gentil u Gabonu.

Na Twitteru je objavljen snimak sa glasom za koji se pretpostavlja da pripada 4. kapetanu broda Furkanu Yarenu, a u kojem govori:

“Krstarim naslijepo. Isključili su sve žice, ništa ne radi, radi samo radar. Oni su dali kurs, ja vozim brodom putem koji su oni dali.”

Nakon informacija o napadu gusara na brod, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu obavili su telefonske razgovore s kapetanom Yarenom. Cavusoglu je nazvao i azerbejdžanskog ministra vanjskih poslova Ceyhuna Bayramova i izrazio saučešće povodom pogibije člana posade. Poručio je kako će, kada brod pristane u luci u Gabonu, odmah početi posao za prenos tijela u Azerbejdžan.

slobodna-bosna.ba


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button