Vijesti

Porodica Anton Čete protivi se postavljanju profesorovog kipa u dvorište katedrale „Majke Tereze“ u Prištini

Porodica Antona Čete je izjavom u javnosti ukazala da je protiv odluke biskupije Kosovo da se kip Antona Čete postavi u dvorište katedrale „Majka Tereza“, prenosi kosova.info.

U saopštenju se kaže da akcija Kosovske episkopije ne stoji u skladu sa misijom mudrog Antona Čete. To je zato što je prema porodici, Četina aktivnost bila usmjerena na nauku, obrazovanje i nacionalnu politiku.

Štaviše, porodica Četa uputila je pismo Dodë Đerđu tražeći da se kip statueta postavi ispred Filološkog fakulteta, gde ga je odobrila Skupština opštine.

Ispod ćete pronaći izjavu za javnost porodice taeta.

Izjava porodice prof. Anton Četa o odluci da se postavi kip prof. Anton Čete, u dvorištu katedrale „Majka Tereza“, Priština.

Porodica prof. Anton Čete, izjavljuje da nije u skladu sa odlukom koju je donela Kosovska episkopija, da je 15. januara 2021. septembra prof. Anton Četa bude postavljen u dvorištu katedrale „Majka Tereza“ u Prištini.

Ova akcija ne stoji u skladu s misijom prof. Čete.

Kao što je poznato, njegova aktivnost bila je na polju nauke, obrazovanja i nacionalne politike u nadstranačkom i nadreligijskom smislu. Sjećanje na ovaj događaj trebalo bi čuvati u javnim prostorima koji najbolje odgovaraju njegovoj velikoj nacionalnoj misiji i kao takvi treba ga čuvati za generacije koje dolaze.

Ispod možete pronaći pismo upućeno u službenoj formi od 24.12.2020, porodice prof. Anton Çetta obratio se monsinjoru Dod Đerđu – biskupu Kosova.

Dragi monsinjor Dod Đerđ,

U svojstvu porodice Čete, šaljemo vam ovo pismo kojim se izjašnjavamo o postavljanju statue oca u blizini katedrale „Majka Tereza“ u Prištini.

Cijenimo vašu inicijativu za poštivanje višedimenzionalne figure našeg oca. Ali dobro poznavajući njegovu dušu i svjesni njegovog života i rada, i dalje čvrsto vjerujemo da je njegova plemenita misija ostvarena na temelju vrijednosti pomirenja, mira, vjerske tolerancije i prije svega ljubavi. velika prema sopstvenom albanskom narodu.

Vjerujemo da bi lik oca trebao biti model koji prenosi vrijednosti na nove generacije, prevladavajući sve razlike multireligijskog društva u kojem se nalazimo, model nepristranosti i dostojanstva.

Postavljanje kipa unutar zidova dvorišta Katedrale bilo bi suprotno njezinim principima i ciljevima, pa mi kao porodica ne odobravamo takvu odluku i nadamo se vašoj podršci i razumijevanju postavljanja kipa ispred Filološkog fakulteta gdje odobrila Skupština opštine.

Sa poštovanjem,

Kćeri Antona Čete,

Donika Četa Junčaj i Agata Četa.

kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button