Vijesti

U Njemačkoj stupaju na snagu pojačene mjere zatvaranja

U Njemačkoj su u nedjelju u nekoliko saveznih pokrajina stupile na snagu pooštrene mjere zatvaranja dok se zemlja suočava s visokim brojem oboljelih i umrlih od posljedica covida-19.

Nove mjere dopuštaju susrete pripadnika jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz drugog domaćinstva. Ovisno o saveznoj pokrajini, djeca se ne računaju.
U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 200 je radijus kretanja ograničen na 15km.

Od početka novembra je na snazi zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a od sredine decembra je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrebe i apotekama.
Ograničenja, dogovorena prošle sedmice između kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina, trebale bi biti na snazi do kraja januara ali su neke savezne pokrajine najavile produljenje u okruzima s incidencijom višom od 200.

Premijer Bavarske Markus Soeder je objasnio kako mjere “sigurno neće biti ukinute“ 31. januara.
Predstavnici savezne i pokrajinskih vlada trebali bi se ponovno susresti 25. januara i odlučiti o daljnjim koracima.

Merkel je rekla da je cilj mjera smanjenje sedmodnevne incidencije ispod 50. Trenutno je na razini Njemačke incidencija 162.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button