Vijesti

U Njemačkoj uhapšeni finansijeri terorista, među njima i žena sa srpskim i kosovskim papirima

Tri osobe uhapšene su jučer u ranim jutarnjim satima u velikoj akciji nemačke policije zbog sumnje da su finansirale terorističku organizaciju u Siriji. Lisice su stavljene na ruke dvojici muškaraca sa njemačkim pasošima i ženi kod koje su pronađeni srpski i kosovski papiri, prenosi Blic.

Agenti njemačke policije su izvršili pretres na više lokacija širom Njemačke i tom prilikom su uhapšeni srpska i kosovska državljanka V. M. i njemački državljani O. A. i T. M. zbog sumnje da su finansirali terorizam i podržavali terorističke organizacije u inostranstvu, kao i zbog sumnje da su prekršili Zakon o spoljnoj trgovini. Osim toga, policija je pretresla stanove još 11 osoba.

Kako prenose mediji u Njemačkoj, osumnjičeni su sarađivali sa terorističkom organizacijom “Tahrir el Šam”, za koju se navodi da je spoj različitih militantno-fundamentalističkih pokreta u Siriji i za cilj ima rušenje sirijske vlade i uspostavu islamističke države zasnovane na njihovoj ideologiji.

Uhapšeni su osumnjičeni da su pripadali međunarodnoj mreži finansijera iz Evrope koja je ulagala značajne sume u aktivnosti terorističke organizacije. O. A. i T. M. označeni su kao finansijski posrednici, s tim što je O. A. boravio u Turskoj, odakle je održavao internet platformu na kojoj su upućivani javni pozivi za donacije i finansiranje džihada.

Na platformi je objavljeno da će uplaćeni novac služiti da kupovinu oružja i za život boraca. T. M. je prenosio novac dobijen od donacija članu organizacije u Siriji.

V. M. je osumnjičena da je u februaru i septembru 2018. godine izvršila transakciju novca na račun terorističke organizacije, jednom preko O. A., a drugi put preko drugog posrednika iz Sirije.

Blic


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button