Vijesti

Hasani: Sa ovakvom presudom Kurti ne može da bude premijer

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani ocjenio je danas objavljenu presudu Ustavnog suda apsurdnom i haotičnom u tumačenju i rekao da se njome zabranjuje kandidovanje za poslanika svima koji su pravosnažno osuđeni, a navodi da je sadržaj te odluke bio očekivan, s obzirom na saopštenje koje je Ustavni sud objavio prije dvije nedjelje, prenosi Koha.

“Sud nije mogao dati nikakvo drugo tumačenje osim onoga što je rekao, zasnovano na zakonima, a ne na Ustavu. Ovom presudom, kao i poslednjom u slučaju pandemije, ovaj sud je definitivno prekršio Ustav uništivši ustavne garancije date u drugom poglavlju Ustava“, rekao je Hasani.

On vidi kontradiktornost  u vezi sa tačkama Ustava koje se tumače u presudi.

“Narativ je krajnje haotičan. Glavna kontradikcija je između izreke u drugom poglavlju i stava 260. Ovaj paragraf pravi razliku između onih koji ne mogu da se kandiduju i pokazuje zašto i kada, kao i kada se mandat oduzima. U slučaju oduzimanja mandata, Sud je sačuvao ustavnu normu, dok je u slučaju kandidature rekao da je svakom ko je osuđen za krivično delo uskraćena mogućnost da se kandiduje“, rekao je Hasani.

Prema Hasaniju, najgora stvar u vezi sa ovom presudom je to što sudije Ustavnog suda ne znaju šta znači „apstraktna kontrola“ i pojedinačnu odluku Skupštine svrstavaju u kategoriju dela koja podležu apstraktnoj kontroli.

„To zna svaki student koji položi ustavno pravosuđe. Ovim je Sud doneo odluku iz domena pojedinačnih akata i, shodno tome smatra da odluke Skupštine ne mogu kršiti ljudska prava i slobode iz poglavlja II i III Ustava. Ovo je katastrofa“, rekao je on.

Upitan da li ova presuda onemogućava predsedniku Samoopredeljenja i drugima koji su osuđeni na uslovnu kaznu da se kandiduju za poslanike, Hasani je dodao da se zabrana kandidovanja odnosi na presude za krivična dela.

“U stvari, ovaj paragraf je ad literam opis zakonske odredbe i uvođenja Ustava prema ovoj zakonskoj odredbi. To je apsurdno”, dodao je on.

Iako zakon ne sprečava Kurtija da bude izabran za premijera, Hasani procenjuje da mu uz postavljeni standard to takođe može biti onemogućeno.

“Prema Ustavu Kosova, građanska prava ne mogu biti oduzeta osim pravosnažnom sudskom odlukom. To je poništeno ovom presudom, više ne postoji kao ustavna garancija”, rekao je Hasani.

Kosovo Online / Koha Ditore


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button