Vijesti

Raka: Nastaviti sa restriktivnim mjerama, bez oklijevanja kada je vakcinisanje u pitanju

Mikrobiolog Ljulj Raka izjavio je da je protekla godina bila teška zbog pandemije kovid-19 i uprkos smanjenju broja zaraženih poslednjih dana, pozvao na pridržavanje preventivnih preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi Gazeta Ekspres.

“Veliki broj porodica na Kosovu nije slavio Novu godinu, zbog bola i tuge za najmilijima. Preko hiljadu porodica nije slavilo, među njima i mnogi zdravstveni radnici”, rekao je Raka.

Upozorio je da pad novozaraženih koronavirusom, nije razlog za opuštanje, iako je epidemiološka situacija na Kosovu u poređenju sa zemljama u regionu i EU bolja, i po drugim kriterijumima, kao što je smrtnost na 100.000 stanovnika, jer  prema njegovim rečima i „standardi treba da budu  slični kada upoređujemo, a ne samo apsolutni brojevi”.

Reka je istakao da bi naredni meseci mogli dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije zbog predstojećih izbora.

“Još jedan zabrinjavajući element je činjenica to što stranke, iako izborna kampanja još nije službeno započela, organizuju skupove na kojima se ne poštuju preventivne mere. Veliki broj ljudi u zatvorenom prostoru. Na isti način ugrožavaju zdravstveni sistem Kosova opterećenjem, koji smo videli tokom prošle godine”, rekao je Raka za RTV Dukađini.

Naglasio je da sa trenutnim restriktivnim merama treba nastaviti, kao i to da će vakcina uticati na promenu epidemiološke situacije i da ne treba oklevati kada je vakcinisanje u pitanju.

“Neznatni neželjeni efekti, se pojavljuju pri svakom vakcinisanju, kao i do sada. Treba ostaviti po strani teorije zavere i reći ljudima da za čovečanstvo i borbu protiv zaraznih bolesti nema važnijeg otkrića od vakcine i čiste pijaće vode. Najveći je rizik dobiti vakcinu i ne vakcinisati se”, poručio je Raka.

Kosovo Online / Gazeta Express


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button