Vijesti

OTKLONJENE DILEME: Vakcina protiv korone ne sadrži sastojke svinjskog porijekla

Saudijska agencija za borbu protiv lažnih vijesti objavila je da nisu tačne vijesti o tome da vakcine protiv Covida-19 sadrže sastojke svinjskog porijekla.

Ovu informaciju je na svom Twitter nalogu podijelio i Muhamed Jusić, ambasador Bosne i Hercegovine u Saudijskoj Arabiji.

Jusić je priložio i tekst iz magazina “Newsweek” u kojem se raskrinkava ova lažna vijest.

Salman Vakar iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja (BIMA) rekao je za “Newsweek” da „Pfizerova“ vakcina u sebi nema „sastojke koji nisu halal“.

Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode također je na svojoj web stranici potvrdila da vakcina kompanija „Pfizer“ i „BioNTech“ protiv Covida-19 ne sadrži nikakve komponente životinjskog porijekla.

U izjavi BIMA-e ranije ovog mjeseca o vakcini se kaže da ona ne sadrži sastojke životinjskog porijekla (tj. nema želatina) i niti jedan proizvod nije izveden iz fetalnih ćelijskih linija, a da „preostale pomoćne tvari ne zabrinjavaju“.

Vakar je rekao da je “halal aspekt ove vakcine zabilježilo nekoliko naučnika, sunitskog i šiitskog porijekla u Velikoj Britaniji, ali i na međunarodnom planu”.

U tekstu „Newsweeka“ se navodi da je Jusuf Šabir objavio fetvu, koju su odobrile muftije Šabir Ahmad i Muhamad Tahir, i savjetnica NHS-a Mavlana Kalingal Rijad, navodeći da je vakcina „halal na osnovu dostupnih informacija“.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button