Vijesti

Na Kosovu prve doze vakcina mogle bi da stignu početkom godine

U Borbi protiv korona virusa počela je vakcinacija u svetu. Iz Ministarstva zdravlja Kosova poručuju da bi prve doze vakcina mogle da stignu početkom godine.

Imer Šehu, koji živi u Londonu, primio je vakcinu protiv korona virusa.

“Svako može da proceni sam za sebe, ali nemojmo čekati da nam se desi najgore. Takoreći svaki dan imamo smrtnih slučajeva od Covid-19 i svako neka preuzme odgovornost za sebe. Ja ne želim da preporučujem vakcinaciju svako neko odluči da li želi da se vakciniše ili ne, ali u ovom trenutku u Velikoj Britaniji je vakcinisano više od 500,000 ljudi. Sve je apsolutno u redu posle vakcinisanja. Ipak, izveštava se da ovde cirkulise nova vrsta virusa. Vlasti se angažuju da što više ljudi primi vakcinu”, rekao je Imer Šehu za RTK.

Pojava vakcine uliva optimizam da će se stati na put epidemiji. Sudeći prema mišljenju meštana Prištine i Gračanice, većina se nada vakcinaciji.

“Podržavam vakcinu, primiću ako bude došla”.

“Jedva čekamo kad će da stigne vakcina, ako može da nas spasi”.

“Da budemo sretni ako bude ta vakcina da se spasimo, vidite da je haos svuda”, poručuju meštani Gračanice.

“Ja hoću da se vakcinišem, ali ne da platim 50 evra, ja imam ali neko nema“.

„100% ću da se vakcinišem“.

„Daj Bože da budem prvi da se vakcinišem“.

“Ja mislim da treba da se vakcinišemo kako bi se zaustavila pandemija, kada počne vakcinacija, odmah ću se vakcinisati”, poručuju meštani Prištine.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova poručuju da su u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i Unicefom aplicirali za dobijanje vakcine.

“Što se tiče vremena kada vakcina protiv Kovida može da bude ovde, nadam se da ćemo biti u situaciji da je imamo u prvim mesecima 2021. To ne zavisi samo od nas, ali je važno da smo zvanično aplicirali i u kontaktu smo sa partnerima “, rekao je portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti.

Sudeći prema medijima, vakcina je trenutno na ispitivanju u Torlaku, ispituje se njena efikasnost i neželjeni efekti, kaže infektolog Boban Stolić, koji se nada skorijem početku vakcinacije.

“Vakcina će svakako doprineti stvaranju kolektivnog imuniteta, međutim neće moći da ide tako brzo, jer nijedna zemlja ne može da proizvede taj ogroman broj neophodan za vakcinaciju čitavog stanovništva, niti je moguće obaviti masovno vakcinisanje u jako kratkom vremenskom intervalu”, poručio je infektolog Boban Stolić.

Bez obzira na vakcinu, preventivne mere ostaju na snazi i u 2021. godini, napominje infektolog Stolić i zaključuje da su sva očekivanja da će se na leto videti rezultati čitave borbe i da ćemo se kako ocenjuje vratiti normalnom životu.

BalkanPlus


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button