Vijesti

Vakcinacija na Kosovu protiv korona virusa ne prije proljeća

Najavljeno je da će Kosovo besplatno obezbediti 360.000 vakcina, a da će ostatak kupiti, dok zvaničnici SZO u Prištini predviđaju da vakcinacija ne može započeti pre prolećne sezone, piše Reporteri.

Na praznicima na kraju godine Kosovo će se naći i sa potrebnim merama i novim planom za sprečavanje širenja kovid-19,

Vlasti još nisu precizirale da li će doći do promene mera i novog plana sa suzbijanje pandemije kovid -19 ili do potpunog zatvaranja zbog epidemiološke situacije.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da se institucije pripremaju da uvedu neophodne mere za sprečavanje širenja koronavirusa tokom predstojećih praznika.

„Zdravstvene ustanove ostaće mobilisane. Pripremamo scenarije za neophodne mere za praznike na kraju godine kada je veća posećenost građana, uključujući dolazak iz dijaspore“, objavio je na Fejsbuku Hoti.

Obezbeđivanje vakcine prioritet

Epidemiološka situacija na Kosovu poslednjih nedelja bila je kritična zbog velikog broja infekcija i smrtnih slučajeva.

U poslednja dva dana smanjen je broj novozaraženih. Neke zemlje su počele sa anti-kovid vakcinacijom, druge najavljuju uskoro, Kosovo ulaže napore da obezbedi vakcine, rekao je Hoti.

„Deo smo koalicije COVAKS i očekujemo da ćemo dobiti vakcine za 20 odsto stanovništva. Ministar zdravlja je u kontaktu sa kompanijom za vakcine u kontaktu smo sa zemljama partnerima kako bismo od njih tražili direktnu podršku“, rekao je Hoti.

Kako će Kosovo obezbediti vakcinu?

Nade su uperene ka Evropskoj uniji. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel obećali su da će EU prioritet pružiti pomoć zemljama zapadnog Balkana vakcinom kovid-19.

„Brinemo i o našim komšijama. Evropska unija će koordinirati donacijama vakcina od država članica, posebno za zaštitu zdravstvenih radnika na zapadnom Balkanu i njegovih suseda“, rekla je fon der Lajen, nakon nedavnog samita EU.

Mediji u Prištini, pozivajući se na izvore iz Evropske komisije, navode da će vakcine za balkanske zemlje pružati međunarodna koalicija COVAKS gde EU ima glavnu ulogu. U ovoj međunarodnoj koaliciji za pružanje vakcina su 184 države.

Vakcine protiv kovida zahtevaju posebne uslove skladištenja i transporta. Prema rečima premijera Hotija, Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu radi na obezbeđivanju potrebne tehničke opreme za skladištenje i distribuciju vakcine svim opštinama.

„Institut je pripremio plan vakcinacije, dajući prednost starijim osobama i građanima sa hroničnim bolestima, zajedno sa zdravstvenim radnicima“, rekao je Hoti.

Portparol Evropske komisije rekao je da su zemlje regiona zapadnog Balkana dužne da razviju svoju strategiju vakcinacije u skladu sa uputstvima koja je Evropska komisija dala državama članicama, olakšavajući tako pomoć i koordinaciju EU.

Prema EU, već je u toku koordinacija između Evropske komisije, država članica EU i zemalja regiona Zapadnog Balkana za pružanje prvih doza vakcina.

Vakcinacija na proleće

Službenik za vanredne situacije pri SZO na Kosovu Isme Humoli, kaže da proces vakcinacije protiv koronavirusa na Kosovu ne može započeti pre prolećne sezone.

„Iz SZO se nadamo da će to biti sredina marta, eventualno početak aprila. Šanse da se započne ranije su vrlo male zbog količine proizvodnje vakcina i velike potražnje širom sveta“, rekla je Humoli.

Prema njenim rečima, Kosovo se suočava sa nedostatkom tehničkih i profesionalnih uslova za novu vakcinu i SZO pruža podršku vlastima u pripremi terena za početak vakcinacije stanovništva.

„Od SZO imamo tehničku podršku, što znači da ćemo obučiti osoblje o vakcinaciji, da prati neželjene efekte nakon vakcina, njihovu identifikaciju, registraciju vakcina i tako dalje“, dodala je Humoli.

Ministar zdravlja na Kosovu Armend Zemaj je prošle nedelje potpisao zvaničnu prijavu za vakcine protiv kovid -19 preko Svetske organizacije za vakcinaciju.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će Kosovo dobiti oko 360 hiljada besplatnih vakcina, dok ostatak namerava da kupi. Kosovo ima 1,7 miliona stanovnika.

Od početka pandemije na Kosovu, više od 43.000 ljudi je zaraženo, od posledica koronavirusa preminulo je 1.120 ljudi, a preko 29.000 je izlečeno.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je oko 11.500 aktivnih slučajeva.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button